В Художествената отклонявали пари за стипендии

Когато правят щуротии, са автономни, а след това търсят помощ от държавата, възмути се министърът

В Художествената отклонявали пари за стипендии | StandartNews.com
  • Когато правят щуротии, са автономни, а след това търсят помощ от държавата, възмути се министърът

Ръководството на Националната художествена академия е отклонявало средства за капиталови разходи, преди да бъдат платени стипендии и заплати. Това заяви пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Повод бе протестът на преподаватели по-рано днес заради липсата на пари.

ВИЖ ОЩЕ: Защо протестира Художествената академия

„Има получен сигнал към нас за неизплащане на стипендии и изразходване на средства за капиталови разходи. От вчера има сигнал и по отношение на средствата за заплати. Ние ще направим проверка и ще констатираме дали има неприоритезиране на разходите", допълни министър Вълчев.

Около 50 студенти, преподаватели и служители на Националната художествена академия (НХА) се събраха по-рано днес на протест пред учебното заведение. Основните искания на протестиращите са за осигуряване на достъп до информацията за решенията на ръководните органи в НХА, промени в правилника за дейността на Академията, касаещи избори на членове на Академичния съвет, подобряване условията на работа и др.

Лошата държава не може да се меси в свещената академична автономия, заяви Красимир Вълчев с ирония по повод искането на Академията за финансова инжекция. Когато правят щуротии, са автономни, а след това търсят помощ от държавата, възмути се министърът.

По неговите думи в случая не може да се направи нищо, защото това ще наруши формулата, по която се финансират вузовете. Още миналия месец в академията е имало одит с препоръки. Това е вторият ВУЗ, който закъсва в края на годината, след Свищовския.

За финансовите проблеми на Художествената академия се разбра от протестите на преподавателите. Според официалните финансови отчети, публикувани на сайта на академията, дупката в бюджета й е 600 000 лева. Преподаватели твърдят обаче, че става въпрос за 800 000 лева. Според документите е планирано годишните разходи на академията да са 7.4 млн. лева. От тях около 5 млн. лева се покриват от държавния бюджет и са издръжка за обучението на студентите.

Според синдикатите основната причина за недостига на средства е проектът за изграждане на нов корпус на академията в София. Договорите само за строителство за тези проекти са за общо 7.55 млн. лева. Финансирането само частично идва от еврофондовете.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай