Събота,

В Художествената отклонявали пари за стипендии

От: Стела Стоянова -
290
В Художествената отклонявали пари за стипендии
A
A
A
  • Когато правят щуротии, са автономни, а след това търсят помощ от държавата, възмути се министърът

Ръководството на Националната художествена академия е отклонявало средства за капиталови разходи, преди да бъдат платени стипендии и заплати. Това заяви пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Повод бе протестът на преподаватели по-рано днес заради липсата на пари.

ВИЖ ОЩЕ: Защо протестира Художествената академия

„Има получен сигнал към нас за неизплащане на стипендии и изразходване на средства за капиталови разходи. От вчера има сигнал и по отношение на средствата за заплати. Ние ще направим проверка и ще констатираме дали има неприоритезиране на разходите", допълни министър Вълчев.

Около 50 студенти, преподаватели и служители на Националната художествена академия (НХА) се събраха по-рано днес на протест пред учебното заведение. Основните искания на протестиращите са за осигуряване на достъп до информацията за решенията на ръководните органи в НХА, промени в правилника за дейността на Академията, касаещи избори на членове на Академичния съвет, подобряване условията на работа и др.

Лошата държава не може да се меси в свещената академична автономия, заяви Красимир Вълчев с ирония по повод искането на Академията за финансова инжекция. Когато правят щуротии, са автономни, а след това търсят помощ от държавата, възмути се министърът.

По неговите думи в случая не може да се направи нищо, защото това ще наруши формулата, по която се финансират вузовете. Още миналия месец в академията е имало одит с препоръки. Това е вторият ВУЗ, който закъсва в края на годината, след Свищовския.

За финансовите проблеми на Художествената академия се разбра от протестите на преподавателите. Според официалните финансови отчети, публикувани на сайта на академията, дупката в бюджета й е 600 000 лева. Преподаватели твърдят обаче, че става въпрос за 800 000 лева. Според документите е планирано годишните разходи на академията да са 7.4 млн. лева. От тях около 5 млн. лева се покриват от държавния бюджет и са издръжка за обучението на студентите.

Според синдикатите основната причина за недостига на средства е проектът за изграждане на нов корпус на академията в София. Договорите само за строителство за тези проекти са за общо 7.55 млн. лева. Финансирането само частично идва от еврофондовете.

 

 


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички