Художествената академия протестира

Преподаватели, студенти и служители се жалват от финансовите и битовите условия във висшето училище

Художествената академия протестира | StandartNews.com

50 преподаватели, студенти и служители на Националната художествена академия се събраха на протест пред учебното заведение. Те се бунтуват срещу информационното затъмнение и начина, по който се харчат държавните пари във висшето училище. Демонстрацията върви с мотото "Край на мълчанието в Академия".

Основните искания са за осигуряване на достъп до информацията за решенията на ръководството в НХА, промени в правилника за избиране на нови членове на Академичния съвет, подобряване условията на работа, ремонт и поддръжка на ателиетата във всички сгради и осъвременяване на техническата база. Протестиращите настояват още за спиране на ежегодното неаргументирано увеличаване на семестриалните такси, увеличаване на средствата по фонд "Развитие", да се изплащат възнагражденията на моделите и хоноруваните преподаватели, както и самото заплащане да бъде актуализирано.

"Едни от най-видните личности на България са възпитавани тук и искаме да има такава приемственост, да покажем, че работят творци и личности, които не могат да бъдат пренебрегвани. За това излязохме на мълчалив протест и не предприехме по-радикални мерки, защото, въпреки че не ни се заплаща, продължаваме да работим, за да не ощетяваме младежите, които мечтаят да се занимават с изкуство", обясни преподавателката Дима Каприева пред news.bg.

По думите на Каприева много хора от Академията са възмутени от отношението, което има ръководството – не само не се изпълнява договореното по Колективен трудов договор, но се отказва и информация по един груб и арогантен начин. Отговорът обаче бил - "няма пари и нищо не може да се направи".

Преподавателите няма да стачкуват, а ще продължат да работят. Доцент Вержиния Маркарова посочи обаче, че ако няма адекватна реакция от страна на ръководството на Академията, преподавателите ще помислят и за следващи мерки.

Ректорът на Академия професор Николай Драчев не разбира протеста на преподавателите. Той отрече твърденията на протестиращите пред news.bg, че има злоупотреби със субсидиите. "Няма такова нещо", категорично заяви той и каза, че са направени проверки от всички институции и не са открити нарушения на финансовата дисциплина. Задълженията на Академията са в размер около 600 - 700 хиляди лева.

Професор Драчев призна и, че действително има проблеми с финансите, защото Академията е в преразход. Проблем със заплатите имало обаче само за ноември. Предстои среща с министъра на образованието. Въпреки това заплатите на преподавателите и стипендиите на студентите се изплащат редовно, изтъкна Драчев.

По думите му е трябвало още юни или юли да се спре учебният процес в Академията, тъй като нямали средства за отопление. Учебното заведение има и много други проблеми. Ректорът е готов на диалог с преподавателите, за да ги успокои, че ще си получат заплатите и че няма злоупотреби със субсидиите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай