Неделя,

Удължават учебната година

От: СТАНДАРТ -
409
Удължават учебната година
A
A
A
  • Матурите няма да са онлайн
  • Родителите да знаят, че юни месец няма да ходят на почивка, каза Красимир Вълчев

Учебната година най-вероятно ще бъде удължена. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев в интервю за бТВ.

Всички трябва да се настроят, че лятото тази година ще се учи малко повече, каза Вълчев. И обясни: „Най – много ще бъдат засегнати юни месец и малко от юли месец”

„Всички трябва да имаме нагласи, че карантината ще продължи и родителите да знаят, че юни месец няма да ходят на почивка“, посочи още Красимир Вълчев.

По най-важния за родители и ученици въпрос дали ще отпаднат матурите и изпитите, министърът на образованието заяви: „Матурите рано или късно ще бъдат направени, но няма да са онлайн, защото учениците няма да са в равнопоставена  среда“. По думите му абитуриетнските балове вероятно ще са през юли.

 

Според Красимир Вълчев предложението на директорите на училищата за отпадане на външното оценяване за 4-ти и 10-и клас и промени в изпита за 7-и клас и матурите е прибързано и неаргументирано. Шефове на училища поискаха матурите за 4-ти и 10-ти клас да отпаднат тази година, защото те и без това нямат отношение към прием на децата в други училища. Резултатите от тях са важни най-вече за статистиката.

„Рано е да говорим за отпадане. Ако бъдем в ситуация на невъзможност и юни месец, и юли продължат ограничителните мерки, ще можем да говорим за това“, каза министърът. Според него, ако се подходи така, трябва да отпаднат всички изпити.

„Няма достатъчно време. И предишни години сме били в подобни ситуации, но годината може да завърши нормално заради резерва в учебната година за преструктуриране“, посочи Вълчев. И даде за пример 2007 г., когато децата не учиха повече от 20 дни заради учителската стачка. Според Вълчев в  момента е много по-важно вътрешното оценяване и текущите оценки.

В изпитите няма да се включва материал, който не е преподаван, категоричен бе Красимир Вълчев. Най-вероятно в изпитите ще влезе само материала от първия срок. По-скоро ще се въздържим от включване на материала, който е преподаван дистанционно, няма нищо фатално да спрем и до материала от първия срок посочи Вълчев. Той призова директорите да успокояват родителите, че няма нищо стресиращо във външното оценяване, което има за цел да покаже реалните резултати на учениците и да се прецени на кои е нужно да се предложи допълнителна подкрепа.

По думите на министъра на образованието проблем може да има при учениците от 12 клас, които кандидатстват в университети в чужбина, защото там трябва съгласуване с европейските висши училища.

В момента образователните министри на останалите европейски страни по-скоро се въздържат от прибързани решения, а нашите ВУЗ-ове са сговорчиви по темата, каза още Красимир Вълчев.

„Важното е, че дистанционното обучение в електронна среда стартира успешно за много голяма част от учениците. Дните, които са в тази форма, ще бъдат приравнени на учебни дни, както и работните дни на учителите. Има ученици, които не са обхванати, но за тях ще има доучване, както в предходни години е имало допълнително обучение за преодоляване на образователни трудности“, добави Вълчев.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com