Учителите в паника от класната стая

Създаде се усещане, че училището е опасна среда

Учителите в паника от класната стая | StandartNews.com

"Постоянното говорене за евентуални опасности повлия на българските учители и те са с усещане, че училището е опасна среда", заяви пред БНР председателят на Синдикат "Образование" - Юлиян Петров във връзка с резултати от проведена анкета.

По думите му в учебните заведения противоепидемичните мерки се спазват много по-стриктно, отколкото в другите обществени сгради.

Над 71% от българските учители подкрепят въведеното дистанционно обучение за гимназистите, а 66% одобряват преминаване и на прогимназиалния етап към него, показва още анкетата. По отношение на учениците от 1 до 4 клас - 53 на сто от учителите смятат, че те не трябва да преминават на дистанционно обучение, на обратното мнение обаче са 47 на сто от педагозите. 

Петров посочи, че има учители с различни заболявания, които излизат в болнични, а това натоварва допълнително колегите им, които трябва да поемат и техните часове:

"Това е другата причина, която доведе до гласуването на учителите за дистанционен режим в гимназиален и прогимназиален етап". Той подчерта, че ако отсъстващите учители са над 10% директорът на училището много трудно ще се справи с организацията и ще поиска от министъра преминаване към дистанционно обучение. 

По думите на синдикалния председател за учениците от началните класове няма нищо по-добро от присъственото обучение.

От синдикат "Образование" си обясняват широката подкрепа в учителските среди на електронното обучение с "политическа употреба на българското училище" и с "агресивна кампания на Националния оперативен щаб, че ни чака нов апокалипсис". 

Профсъюзите обръщат внимание и на техническата осигуреност на учителите, изтъквайки, че в момента Министерството на образованието и науката предоставя средства за лаптопи за около 3% от българските учители. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай