Учители на бунт. Искат онлайн до Коледа

Родители в Асеновград заявиха, че утре няма да пуснат децата си клас

Учители на бунт. Искат онлайн до Коледа | StandartNews.com

Учителите се разбунтуваха. Искат до Коледа обучението да мине изцяло онлайн, за да са защитени от разпространението на коронавируса.

ВИЖ ОЩЕ: В клас се редуват четни и нечетни

Преподавателите в Асеновград излязоха първи с призив към министъра на образованието да затвори всички училища в страната и децата да продължат обучението си в онлайн среда. В противен случай заплашиха с бойкот. Учителите от Асеновград се обявиха против връщането от утре на децата от 5 до 12 клас в училищата, предаде Нова тв.

„Отправям апел към министъра на образованието за незабавно затваряне на всички училища в община Асеновград поради голямата заболеваемост. Ако не ме чуят, няма да дойдем. Абсолютен бойкот на системата. Призовавам всички родителите да не пускат учениците в час. Опасно е, страшно е. Няма нужната хигиена”, заяви Анелия Ставрев,  учител в СОУ“Княз Борис Първи“- Асеновград.

По данни на Регионалния инспекторат по образованието заболеваемостта сред учителите и учениците в Пловдивска област е  ниска около 3 процента. Според преподавателите данните се разминават. „Има заразени колеги, има някои болни от COVID-19. Има други, които не смеят да си направят тестове”, твърди Павлина Костадинова, учител.

Според учителите графиците, които сега изготвят директорите са неефективни. Задължават 40 % от учениците да са в присъствена форма в класните стаи. В училищата обаче няма техническата възможност да се преподава едновременно в клас и в електронен вариант на онези, които са вкъщи. Твърдят, че онлайн обучението засега е най-добрият вариант.

Част от родителите в Асеновград също заплашиха, че утре няма да пуснат децата си на училище. 250 родителите от Пловдивска област са подали декларации, че децата им ще учат само от вкъщи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай