Учители искат онлайн,разтревожи ги смърт на колега

Затварянето на училищата ще доведе до значително намаление на новозаразените, написаха в отворено писмо до премиера

Учители искат онлайн,разтревожи ги смърт на колега | StandartNews.com

Учители от цялата страна призоваха за незабавно преустановяване на присъствените учебни занятия. Причината е, че още един преподавател е загубил битката с COVID-19.

Това написаха от "Учители за безопасно образование" в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, здравния министър Костадин Ангелов и просветния министър Красимир Вълчев, разпространено и до медиите, предаде Bulgaria ON AIR. 

Ето и пълния текст на позицията: 

Учителското съсловие осиротя с още един свой колега - осемдесет и третия /83/,загубил битката с Ковид-19. Спря да бие сърцето на любим начален учител от ОУ “Чудомир”- Казанлък. 

Екипът на "Учители за безопасно образование" настоява за незабавно преустановяване на присъствените учебни занятия във всички учебни заведения в страната, частни езикови и образователни школи. Възстановяването на присъственото обучение от 04.01.2021 г. и разхлабването на мерките доведе до драстично влошаване на епидемичната обстановка в страната. Редица проучвания доказват, че именно училищата са основен двигател на пандемията.

Данните, към днешна дата показват именно това: -У нас вече свободно се разпространява Британския щам на вируса; 

- Според изследване публикувано от Ройтерс с 67% повече са хоспитализираните, които са заразени с Британския щам в сравнение с хора, заразени с други варианти. Британският вариант на вируса в Дания е отговорен за близо 2/3 от всички нови инфекции;

 - Към 24.02.2021г. четиринадесетдневната заболяемост е 217.9 души на 100 000 население; -

- Увеличава се броят на заразените деца, както и броят на хоспитализираните и интензивните случаи;

- Към 21.02.2021 г. 19 от 28 области в страна са в червена зона, заради повишена 14-дневна заболяемост; В страната все още не са ваксинирани много учители, изявили своето изрично желание. Недостигът на ваксини за тях излага живота им на огромен риск.

Учителското съсловие даде наравно с лекарите най-много жертви от началото на епидемията. Настояваме приоритетно да бъдат осигурени ваксини за всички желаещи учители. Затварянето на учебните заведения и въведените през ноември противоепидемични мерки доведоха до добри резултати и положителна тенденция в овладяването на епидемията в страната.

Затова считаме, че опазването на човешкият живот трябва да бъде приоритет при взимане на решения за справяне с кризата. Затварянето на училищата ще доведе до значително намаление на новозаразените и опазването на хиляди човешки животи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай