Учиш английски, тренираш с Челси

Езикови ваканции дават възможност и на възрастните да усвоят термини от професията си

Учиш английски, тренираш с Челси | StandartNews.com

Детето вече говори английски вкъщи, или поне го прави с телевизора. Не смее обаче да се отпусне и да общува връстници от други страни. Един от популярните начини да проговори свободно е езикова ваканция, която напоследък изобщо не са екзотично занимание. На 9 март консултантска къща "Дарби" организира изложение, на което родителите могат на място да проверят какви са възможностите да изпратят детето да учи език навън, макар и за две седмици. Понякога резултатите надхвърлят очакванията. 

Все повече родители се осмеляват да изпращат децата си на подобни ваканции в чужбина, при това възрастта на пътуващите пада. Ако преди няколко години семействата изпращаха децата си в групи най-рано на 14-15 години, в момента тенденцията е дори осемгодишни да пътуват за подобни ваканции в чужбина, стига да са в група и да са придружавани от ръководител. 12-13-годишните, ако вече са били един-два пъти в Европа, биват пускани и сами.

Обикновено обучението е съчетано с други занимания, като напоследък най-търсени са обученията по отделни предмети, с които след това детето ще кандидатства в британски университет. Те са популярни сред 16-17-годишните, докато при по-малките деца допълнителната подготовка се фокусира върху изкуства и спорт.

Цените в последната година са нарастнали, поне за Великобритания. Те започват от 2000 британски паунда за две седмици и могат да достигнат до 3000, особено ако става дума и за включване на академична подготовка. Децата се настаняват в пансионатни училища или в кампуси на университети. Онези, които искат да кандидатстват с конкретни предмети от природните области, например химия или биология, имат възможност да се занимават и в съответните лаборатории. Всички посочвани цени включват настаняването, обучението, което варира между 20 и 30 часа на седмица, храната, целодневните занимания, застраховката на учениците и една или две екскурзии, като допълнително се заплаща само самолетният билет.

Едно от атрактивните предложения за езикова ваканция в Англия включва и футбол, като децата тренират на стадионите на известни отбори - Арсеал, Челси. От тях се възползват предимно родители на ученици, които и сега тренират в младежките ни клубове и искат да подобрят английския си и да получат по-добра професионална подготовка, за да пробият след това в професионалния футбол. Учениците тренират с професионални треньори на младежките тимове на съответните клубове, а освен това посещават техните стадиони и получават фланелки на отбора. Друг вид допълнително занимание, на което много се акцентира напоследък в езиковите ваканции, са изкуства и дизайн. Свързано е с това, че напоследък все повече млади хора се ориентират към тези специалности в чужбина и имат нужда да уеднаквят нивото си с връстници от други страни. Има програми за актьорско майсторство, 3D дизайн, фотография и телевизия. Някои от програмите пък специално акцентират върху получаването на комуникационни и презентационни умения.

Ако обучението в Англия се стори някому скъпо, алтернативата за езикова ваканция на английски език е Малта, където цената е почти наполовина. При това подобно обучение се предлага още от пролетната ваканция. Тарифата за седмица е на родители с деца. С оглед на изучаването на втори език напоследък все по-популярни стават курсовете в Германия и Австрия, както и във Франция. Цените за Стария континент варират от около 1300-1700 евро.

За първи път сред атрактивните ваканционни дестинации е и Русия, където за две седмици цената е около 1300 евро
Сред популярните напоследък езикови ваканции са тези за възрастни, които се групират в няколко категории. Най-често те са насочени към хора, които вече владеят езика, но за целите на професията им е необходима допълнителна професионална терминология, с която не са запознати. От този вид занимания се възползват предимно юристи, медици, както и хора, които се занимават с бизнес. Цените за тях са малко по-ниски, тъй като за възрастните хора не се организират занимания в свободното време. За сметка на това имат възможност да участват в презентации и семинари, които да подобрят уменията им да комуникират на английски. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай