Училище най-много до 18.30 обсъждат в МОН

По това време все още и децата не са толкова изморени, и шофьорите са по-концентрирани

Училище най-много до 18.30 обсъждат в МОН | StandartNews.com

Да няма учебни часове след 18.30 часа в името на безопасността на децата. Това обсъждат от ръководството на Министерството на образованието и науката, съобщи за DarikNews зам.-министър Таня Михайлова. "Идеята е втора смяна да приключва в 18.30. Много е изморително учениците да са на училище до 19.15. Предпочитам нулеви часове, но да тръгнат по-рано, защото все още и децата не са толкова изморени, и шофьорите са по-концентрирани", коментира зам.-министърката на образованието, която призна, че идеята се обмисля и заради последните инциденти с блъснати от автомобили осмокласници по улиците на столицата вечер по тъмно. "Ето, 23-то СУ е един добър пример. Има и други училища, които са го въвели. Надявам се да го направят тези, които могат да го направят", добави Таня Михайлова.

В училищата, които вече го правят, децата започват учебни занятия с един час по-рано. Така, ако се налага да имат седми час, също ще приключат в 18.30 часа, както ако имат само шест часа. Според зам. образователната министърка по този начин децата ще си тръгват от училище с поне час по-рано, когато все още не са толкова изморени, за да внимават при пресичане.

По думите й едносменният режим, който изцяло ще сложи край на ученето до късно вечер и по тъмно, особено през зимата, няма как да бъде въведен скоро в големите градове. За София срокът за преминаване към една смяна на учене е 2029 г., но ако е възможно и по-рано да стане, ще се направи, каза Таня Михайлова. "Отменихме срока, защото един срок трябва да е реалистичен. Някои градове вече са на едносменен режим, но за съжаление поради демографския проблем - защото няма деца", коментира Михайлова.

Когато децата минат на едносменен режим, ще започват учебните занятия в 8.00, а някои дори в 8.30 ч.

Зам.-министър Таня Михайлова коментира и недоволството на някои родители, че отново междусрочната ваканция е по средата на седмицата и се пада в сряда, 5 февруари, а на следващия ден, четвъртък, децата трябва да започнат училище. Това създава неудобства, особено за семействата с по-малки ученици. По думите й това не е ваканция за отдих, а един ден, предназначен чисто организационно за преминаване от единия в другия срок. "Това е ден за пренастройка - да не започне детето от втора смяна в единия ден на следващия ден първа смяна, вече за втория срок. Няма нищо драматично. Междусрочната ваканция винаги е била 1 ден между двата срока. Логиката е, че това е чисто организационен ден", добави още заместничката на Красимир Вълчев.

Както всяка година, дните се броят стриктно от служителите в МОН и учебните през първия срок не трябва да надвишават тези през втория. А сметките се объркват и когато има национални празници и се налага и понеделник да бъде почивен, защото така намаляват учебните дни, обясни още зам.-министърката. Пак заради стриктното разделяне на учебните дни през първия и втория срок тази година децата в пети и шести клас ще завършат не на 15-и, а на 16 юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай