Неделя,

Училища на тезгяха заради дългове

745
Училища на тезгяха заради дългове
A
A
A

5 бивши училища се продават в интернет сайтове, показва проверка на „Монитор“. Имотите са основно в села и си търсят нови собственици, които да ги възстановят или да инвестират в тях.

Цените започват от около 100 000 лв и достигат до над милион. Имотите са основно в села и си търсят нови собственици, които да ги възстановят или да инвестират в тях. Собствениците им пък ги промотират с това, че могат да се ползват за старчески домове или цехове за шивачки.

Най-скъп е парцелът, пуснат за продажба в девненското градче Суворово. За него се търсят 1 356 412 лв., като сумата е само първоначална цена, от която стартира търга за имота. Той е пуснат за продажба от частен съдебен изпълнител, а от обявата става ясно, че всеки желаещ да участва в наддаването може да направи това, ако внесе 10% от първоначалната цена по сметка на ЧСИ-то до 26-ти септември. Иначе самият имот в момента се ползва за пансион за настаняване и рехабилитация на възрастни хора и е частна собственост. Заради дългове по ипотека обаче собствениците са на път да се разделят с бившето училище,  което от години се ползва за хоспис за стари хора.

Над милион търсят и собствениците на бивше школо в Търговище. То се намира в западната част на града и в интернет се рекламира като производствено или складово помещение. В обявата е посочено, че цената е 550 000 € и в нея влиза парцел от 29000 кв.м и сграда с РЗП - 3151 кв.м. Самото здание се оказва недовършено училище със 70 класни стаи, които явно никога няма да чуят първия звънец, тъй като имотът се предлага за промишлени цели. В обявата е посочено още, че парцелът се намира на магистрален път София-Варна, с лице към аутобана и е ограден с масивна метална ограда с височина 2.5 метра. В офертата е посочено още, че сградата и прилежащият парцел са „подходящи за търговски комплекс, за производствена сграда, училище, старчески дом, складова база, бензиностанция с хипермаркет и дори бежански център“.  ЧСИ е пуснал за продажба и старото училище в село Неделино, а цената от която започва търгът за него е 269 120 лв. Видно от снимките към обявата школото е необитаемо от години, но в класните стаи все още висят празни табели с избелели надписи „Детско творчество“. Имотът се състои от парцел от 7179 кв.м. и триетажната сграда на изоставеното училище, с която общината в Неделино е на път да се раздели заради дългове.

Сред пуснатите за продажба бивши школа има и едно, което се намира в софийското село Стъргел. Собственикът му го е пуснал за продажба в интернет и търси за него 100 000 евро. Училището е с квадратура от 4000 кв.м, на три етажа и е построено през 1950 г. в обявата е посочено, че сградата е почти завършена и е със сменени дограми и покрив.

„Изключително подходящи за хотел, старчески дом, хоспис, клиника, ранчо, имение, склад, производствено помещение. Супер инвестиция в перспективен район на цената на тристаен апартамент в София. Районите са  допустими за кандидатстване за финансиране по европейски програми за развитие на селските райони и други“, рекламира собственика имота си в интернет.

Последното училище, което се продава в интернет се намира в монтанското село Благово, а цената му е 100 000 лв. Школото е построено през 1959 г. и е с квадратура от 1680 кв.м. в обявата е отбелязано още, че се отоплява с печка и камина.

Както „Монитор“ вече писа, сградите, освободени при закриването или преобразуването на държавни и общински училища, могат да се използват само за образователни, здравни, социални или хуманитарни дейности по реда на Законите за държавната и общинска собственост и според подзаконовите актове по прилагането им. Според Закона за предучилищното и училищното образование общински и държавни училища, за които обаче в срок от две години няма обществена потребност за използването им за социални и хуманитарни дейности, могат да се използват и за друго, но при определени условия. Първото е да има положително становище на министъра на образованието и науката. Другото изисква населените места, в които са закритите училища, да са с население под 5000 души.

 Продават се и сгради в градовете, които имат историческа и сантиментална стойност за историята им. Така например морската столица завинаги е загубила построените по проект на архитекта на Варна Дабко Дабков два френски колежа – мъжкият „Сен Мишел” и девическият колеж „Сент Андре”. Мъжкият, който беше в идеалния център на града, близо до хотел „Черно море” и Фестивалния комплекс, вече не може да бъде видян, защото го събориха и на негово място на ул. „Петко Каравелов” издигат новостроящия се комплекс „Гранд Каравел”.

Изоставени училища в обезлюдени варненски села все по-често се появяват в обявите за продажби на недвижими имоти и се продават на цената на обикновена къща. Тенденцията е за по-малките и замиращи села, но това не означава, че такива сделки не са правени или не се правят и сега в градовете, коментират брокери край морето.

Последната такава сделка беше на Община Провадия, която като собственик на сградата на бивше училище в село Комарево предприе продажбата му. Обявената начална тръжна цена за имота бе само 33 206 лв. В селото, където училището е закрито преди повече от 11 години, сградата не се използваше и започна да се руши, което бе чиста загуба да не се продаде при първа възможност, коментираха местните общинари. Обявената цена бе за дворно място с площ от 5 дка, плюс изградените в него две едноетажни сгради - със застроена площ 616,33 кв.м. и 73,93 кв.м. Дворното място (5 дка) е 11 015 лв. без ДДС, а прилежащият терен към сградите - 1 484 лв. без ДДС. Сградите в имота, които са със застроена площ от 690, 26 кв.м., бяха оценени на 20 707 лв. без ДДС.

Това бе третото училище, което община Провадия продаде за 2-3 години. В края на 2013 г. общината пусна за продажба и училищата в селата Черковна и Манастир. Практиката сочи, че реновирани училища се налага да бъдат продавани заради липсата на деца в тях. Така в село Щипско, община Вълчи дол за 50 000 евро се предлага сградата на бившето училище от 400 кв.метра застроена площ. Сградата е строена през 1960 г. на два етажа и е с отремонтиран покрив, алуминиева дограма, голямо дворно място с кладенец и масивни дървета, се посочва още в обявата за продажба.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com