Понеделник,

Учениците: Кога се връщаме в клас?

От: Стела Стоянова -
201
Учениците:  Кога се връщаме в клас?
A
A
A

* Директори искат намаляване на изпитния материал 

* Гимназистите  искат в клас, питат ще има ли балове

Учениците в гимназиите вече питат само "Кога се връщаме в клас", разказаха училищни директори и учители. Според повечето от тях този въпрос е свързан не само с факта, че учат от дома, а и с това, че не могат да общуват нормално и да имат социални контакти. Учители разказват как техни тийнейджъри им споделят, че излизат в най-големия студ вечер със скейтборди в Борисовата градина или в подлеза на Софийския университет, само и само да се видят с някой. При това там спазването на социална дистанция е сведено до нулата. 

"Тези дни имах дистанционен час по биология с десетокласници. Първият въпрос, който ми зададоха, беше: "Кога се връщаме?", сподели Диян Стаматов, директор на 119 СУ и председател на най-голямата работодателска асоциация в образованието. Според него един от големите проблеми е свързан и с концентрацията на учениците - по-големите, които трябва да изкарат по седем часа пред компютъра, лесно се разсейват, защото ситуацията не е същата като в класната стая. "Дори и да отидат до хладилника да си вземат нещо за хапване, да са с братче или сестриче, с куче, с котка - това ги подсеща, че са в домашни условия". Повечето от учениците не включват и камерите, тъй като не е препоръчително да се взират в екрана и така слушат "на тъмно" урока или дори чатят, без да имат нужната мотивация, обясняват учители. Министърът на образованието задължи учителите да включват камери и споделен екран, на който да пускат видеоуроци, но не е ясно как учениците реагират, е мнението на учителите. 

"Вече е ясно, че децата ще имат дефицити в знанието, затова е по-добре министерството отсега да преформатира учебно-изпитния материал. Да се прецени дали да отпаднат автори или цели раздели в изпитите след седми и 12 клас", коментира Стаматов. Все още МОН няма ясна позиция нито дали ще има отпаднал материал, нито дали ще се проведат изпитите след четвърти и десети клас, които служат основно за статистиката и миналата година бяха отменени. Разликата в изпитите на 7-ми и 12-ти клас миналата година обаче беше, че те изкараха присъствено първия срок на учебната година и след това, въпреки дистанционното обучение, отчетено като много успешно, материалът от втория срок бе опростен. Тази учебна година, с накъсването на първия срок и неяснотите за това какво ще се случи през втория, все още не е ясно кои автори МОН трябва да запази в учебната програма и кои да отхвърли. В същото време родители се оплакват, че заради пренебрежително отношение на учителите по време на дистанционното обучение, са записали децата си и на дистанционни частни школи, за които плащат като за присъствени. Те се оплакват също, че не е ясно как ще се проведат изпитите за университети през 2021 г. Миналата година много от вузовете ползваха резултатите от матурата, но се заклеха, че това е заради форсмажорната ситуация. Тази година в много от университетите няма оповестени графици за кандидатстудентски изпити, въпреки че вече е януари.

В същото време отделни групи като "Родители за безопасно образование" протестират срещу връщането на децата в клас. Въпреки това едва 700 семейства са пожелали децата им да останат в дистанционна форма на обучение, съобщиха от МОН. Министър Красимир Вълчев заяви, че завръщането на по-големите в клас може да стане и по-рано - на 18 януари, вместо на 31-ви. Решението за това би трябвало да се вземе на 14-ти януари, каза премиерът Бойко Борисов. Според директора на 51-во СУ Асен Александров е възможно да се редуват гимназия и прогимназия - едната седмица едните да бъдат на училище присъствено, а следващата - другата част от випуска. Директорите споделят, че основното запитване, на което не могат да отговорят и което чуват от все повече абитуриенти, е - "Ще има ли бал?" Миналата година някои от училищата го проведоха, тъй като бяха резервирали места, а в други случаи хотелите и ресторантите издадоха ваучери на младежите за платената сума с идеята, че могат да я ползват за каквото им хареса - вечеря, фитнес, СПА.

Междувременно учители в групата педагози се надпреварват да събират шеги и закачки от новата порция дистанционно обучение. Като например: "Госпожо, сега като учим от вкъщи, кого да попитам мога ли да отида до тоалетна - теб или мама?"


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com