Ученици измислиха как да избегнем задръствания

Талантливите деца на Технологичното училище по електронни системи представиха 18 проекта

Ученици измислиха как да избегнем задръствания | StandartNews.com

Талантливите деца на Технологичното училище по електронни системи представиха 18 проекта, които бяха наградени миналата седмица. Някои от тях са предложили иновативни начини да избегнем проблемите с градския транспорт или да намерим изгубени хора в планината.
Наградата в категория "Вградени системи и роботика" спечели Теодор Тодоров от 11 клас за своя Електроборд - нов икономичен начин за бързо предвижване в града и избягване на задръствания. Посетителите определиха като най-добър проект в категория Компютърни мрежи  приложението WiFinder на 12-токласника Румен Величков, което намира пароли за безжичните мрежи в близост до потребителя.
Водещата тема на ТУЕС Фест беше „Технологии за всички“, по която работиха участниците в последния училищен хакатон HackTUES през м. март. Учениците демонстрираха не само изобретателност и находчивост в своите проекти, но и сериозни технически познания в сферите на мрежовите технологии, софтуера и вградените микрокомпютърни системи.
Освен наградите, определени от посетителите, компаниите партньори на събитието връчиха допълнителни специални награди на 15 други проекта.
Енчо Шахънов от 12 клас, който наскоро получи Младежката награда на БАИТ за системата си за локализиране на хора в планината, бе отличен със специалните награди на TelebidPro и Телелинк Бизнес Сървисис. Системата Access Wolf за електронно планиране и контрол на достъпа на събития беше отличена със специална награда от Experian. Тя е разработена от Даниел Янев, Боян Каратотев, Виктор Найчев, Владимир Владинов и Денис Христов от 12 клас. Experian отличи с награда и тостера, който изпича изображения, създаден от Александър Милисов от 11 клас. Двама 12-токласници получиха специалните награди на Kaufland IT Hub  - Ангел Ячев за системата си за защита от хакерски атаки и Боян Каратотев за автоматизираната система за защита на софтуерни слабости в Linux. Компанията връчи награда и на устройството Readability, което „превежда“ текст в брайлово писмо, създадено от Ангел Пенчев, Боян Иванов и Симеон Георгиев от 10 клас и Тодор Димитров и Илиян Танчев от 12 клас в ТУЕС. Проектът ProductChain за проверка на автентичността на стоки в търговската мрежа, работещ чрез блокчейн технология, получи специалната награда на Ocado Technology. Проектът е създаден от 10-токласниците Мартин Йорданов, Георги Любенов, Огнян Барух и Антон Анчев. Компанията Телелинк Бизнес Сървисис отличи приложението DigiD0c, което следи физическото и психическото здраве на човек. То е създадено от Петър Герасимов, Теодор Станишев, Румен Величков от 12 клас, Мартин Йорданов от 11 клас, Виктор Велев и Георги Любенов от 10 клас. Наскоро учениците спечелиха с това приложение хакатона на студентския клуб на Американския университет в България. Посетителите на ТУЕС Фест бяха впечатлени от още много други проекти, сред които автоматизиран аквариум, система за управление на осветлението в дома, система за дистанционно активиране на функции в автомобила, гласов асистент за незрящи хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай