Вторник,

Тийнейджърите трудно разпознават фалшивата новина

От: Стандарт -
214
Тийнейджърите трудно разпознават фалшивата новина
A
A
A

22% от българските тийнейджъри не могат да преценят дали една новина е истинска или фалшива, трудно се ориентират дали ги подлагат на пропаганда и мнозина не знаят какво всъщност е това. Това показват резултатите от изследване за нивото на медийната грамотност на 642-ма ученици между 15 и 19 г., проведено от Центъра за развитие на медиите в 10 общински средни училища и професионални училища в София, Бургас, Карлово, Костинброд, Сливница и Стара Загора между 1 април и 10 юни 2019 г.

Целта на изследването е събирането на първата систематизирана информация за текущото състояние на медийната грамотност в българските гимназии. То трябваше да установи доколко младежите разпознават достоверното медийно съдържание, като същевременно изследва нагласата им да избират каналите за информация, споделяне и развлечение.

Могат ли тийнейджърите да се ориентират и да боравят с информацията в социалните мрежи е допълнителна информация, която се извлича от изследването.

В проведената анкетата са били включени 16 отворени и затворени въпроса. От нея става ясно, че младежите се интересуват най-много от технологии и иновации, следвани от образование и социални теми, политика и икономика, наука, спорт, анимации, музика, скандали, времето, известни личности, филми и сериали. Близо половината се съмняват във всичко публикувано. 70% твърдят, че разпознават фалшивите новини, но има и ученици, които приемат всичко в интернет за истина, тоест не допускат, че има такива. 30% не могат да преценят що е фалшива новина. За 40% от учениците фалшивата новина е тази, която не им звучи достоверно. Те се доверяват на интуицията си, която може и да ги подвежда.

Едновременно с това една трета не могат да дефинират какво е пропаганда. Смятащите, че знаят, я обясняват с думите: измама, злоупотреба, агитация, реклама, насилие, фалшиви новини, фалшиво съдържание с цел заблуда, лъжа, манипулация, влияние над хорското мнение и поведение, разпространение на невярна информация и възгледи, опит да се въздейства върху чуждото мнение с цел изгода или облагодетелстване,

Младежите не могат без интернет, общуването им преминава основно през мрежата, като някои буквално живеят там. Почти 50% влизат в мрежата над 10 пъти на ден, грубо казано - на всеки час от деня. Те не се вълнуват много от това, че публикуваното от тях в социалните мрежи оформя тяхното дигитално досие, което, за разлика от автобиографията, се допълва всекидневно с техните постове, снимки и публикации, трудно може да бъде поправено или манипулирано.

Разпознаването на фалшивите новини и пропагандното съдържание е проблем сред голяма част от анкетираните ученици, заключават авторите на изследването. Налага се изводът, че често те няма защитни механизми, с които да се предпазят от фалшиво съдържание в мрежата. Друга част вярно се ориентират в съдържанието на информационните канали, но в същото време признават, че пропагандата е непознато понятие за тях. Младежите се нуждаят от допълнително обучение по отношение на достоверно и истинно съдържание, по умения за работа с информация в новинарски сайтове и социалните мрежи.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com