Технически университет – Варна празнува своята 60-годишнина

Сред официалните гости на празника бяха министърът на туризма Илин Димитров и областният управител на област Варна Марио Смърков, които отправиха приветствия от трибуната.

Технически университет – Варна празнува своята 60-годишнина | StandartNews.com

Технически университет – Варна тържествено отбеляза 60 години от основаването си през 1962 г. Тържественото събрание и празничният концерт под патронажа на президента на Р България Румен Радев се състояха на 14.10.2022 г. в зала 1 на ФКЦ – Варна.  

Сред официалните гости на празника бяха министърът на туризма Илин Димитров и областният управител на област Варна Марио Смърков, които отправиха приветствия от трибуната. Произнесени бяха и множество поздравления и поздравителни адреси по повод юбилейното събитие. Университетът получи от президента на Р България Румен Радев плакет „Св. Св. Кирил и Методий“ за високи постижения в обучението и подготовката на поколения специалисти в редица инженерни направления, както и за приноса си за издигане на качеството на висшето образование и науката в България.

На тържеството присъстваха академичното ръководство, ректори на ТУ – Варна в предходни мандати, ректори на висши училища в страната, ръководители на държавни и общински администрации, партньори от бизнеса, преподаватели, служители, студенти. От трибуната се изказаха и поднесоха подаръци - г-жа Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна от името на кмета на Община Варна Иван Портних, новоизбраните представители на 48-то Народно събрание – Борислав Гуцанов, Павел Христов, Снежана Апостолова, проф. Алекс Ван ден Босхе - „Доктор хонорис кауза” и почетен професор на ТУ – Варна, чл. кор. проф. д.н. Иван Илиев, ректор на Лесотехнически университет, проф. д-р Миглена Темелкова, ректор на Висше училище по телекомуникации и пощи,  инж. Димитър Димитров – „Доктор хонорис кауза“ и член на Съвета на настоятелите на ТУ – Варна и други зам.-ректори на университети и бизнес партньори.

Водещ на тържественото събрание беше талантливата и чаровна актриса Йоана Буковска, а специалният подарък за скъпите гости в залата беше музикален поздрав с вселенско звучене, изпълнено на органа в залата от популярния пианист и органист Янко Маринов.

В приветственото си слово ректорът проф. д-р инж. Венцислав Вълчев поздрави присъстващите и заяви: „Технически университет – Варна вече 60 години крачи уверено по пътя на своето развитие, като авторитетна академична институция, печелейки доверието на обществеността, на държавата и на бизнеса. Нашия университет е модерен, иновативен, високотехнологичен, успява успешно да се интегрира в европейската образователна и научна система. Лидер е в сферата на техническото образование. Тази година приехме над 1300 български студенти и над 100 студенти за англоезиково обучение, от 13 държави. Общо обучаваме над 5000 студенти. Тази година разкрихме и приехме студенти по 4 нови специалности, две от които са уникални за България - Изкуствен интелект и Киберсигурност. В нашия университет учебните планове и програми осигуряват разумен баланс между знания, умения и компетенции, а в много от дисциплините част от занятията се водят от представители на бизнеса. Преди седмица в нашия университет приключи кариерният форум „Технология на успеха“ със сериозен успех. Над 60 български и международни фирми участваха в тридневния кариерен форум. Бизнесът дойде в ТУ – Варна - за нашите студенти! И не случайно - студентите на ТУ – Варна завоюваха призовите места в пет национални олимпиади, а студент на годината за Р България в категория Технически науки е Ивайло Петров, специалност „ИКТ“ на ТУ – Варна. Безспорен успех на ТУ – Варна при повишаване на качеството на обучението отчита и рейтинговата система на университетите в България. Крайните коефициенти за качество, за всички професионални направления в ТУ – Варна за новата учебна година са повишени значително.  В научната дейност ТУ – Варна се утвърди като безспорен лидер - привлечените средства за научни проекти за 1 година са над 4 млн. лева. ТУ – Варна е координатор или партньор на над 30 национални и международни проекта. Отличава се проектът ИЛИАД на ЕС - за изграждане на цифров двойник на световния океан, участват 55 партньора, като за България лидер на екипа е ТУ – Варна. Кадровата политика на университета залага на устойчиво увеличаване на доходите на академичния и административен състав. За последните 3 години е отчетено увеличение с над 75% на основната работна заплата на преподавателите ни. Уважаеми официални гости, партньори от бизнеса, преподаватели, служители, студенти и приятели на нашия университет, ТУ – Варна навлиза устремен към нови успехи в своята 7-ма декада. На добър час и успешна юбилейна академична година!“

По повод празника на Технически университет – Варна проф. д-р инж. Венцислав Вълчев връчи специални академични плакети, посветени на 60-годишнината на университета с реплика на златните апликации от Варненския халколитен некропол, изследван и от група учени от ТУ – Варна.

За многобройните приятели на университета, които не бяха в залата беше осигурена възможност да проследят тържеството онлайн във фейсбук страницата. По случай юбилейната годишнина бяха получени десетки поздравителни адреси: https://www1.tu-varna.bg/tu-varna/index.php/za-nas/60-godini-tu-varna/pozdravitelni-adresi

След тържествената церемония гостите бяха поканени на изискан коктейл, а след него на тържествен празничен концерт.

Официален гост на Тържествения концерт в зала 1 на ФКЦ – Варна беше г-жа Десислава Радева, съпруга на президента на Република България Румен Радев и първа дама на България. Празничният симфоничен концерт беше с участието на оркестъра на Варненската филхармония, с диригент Петър Димитров и специално подготвената програма от солистите Еделина Кънева, Християна Лоизу и Стефан Илчев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай