Стартира програмата за занимални в офиса

Фирмите ще получават до 150 000 за детски кът в офиса

Стартира програмата за занимални в офиса | StandartNews.com

 

Дават до 150 000 лв. на фирми за безплатни занимални за децата на служителите е новата програма, за която компаниите могат да кандидатстват от 30 септември до средата на декември. Това заяви заместник-министърът в социалното министерство Зорница Русинова по Нова телевизия. От безплатната услуга ще могат да се възползват родители от над 200 фирми у нас.

Финансирането ще е от 50 до 150 000 лева в зависимост от броя на децата, които ще посещават занималнята. Целта обаче не е тя да замеси изцяло детската градина, а да предоставя почасова грижа.

„Това е добър начин самото дете да се чувства в сигурна среда, както и разбира се да се организира например, ако трябва човек да остане малко по-дълго в офиса или има удължено работно време”, казва Русинова.

Препоръката към фирмите ще е да наемат хора от бюрото по труда. „В момента и около кризата виждаме, че има хора с образование във всяка една от дейностите – и педагогическа, и хуманна, и здравеопазване, които са подходящи за детегледачи”, коментира още Русинова.

Един от кандидатите да си направи детски кът в офиса е една от строителните фирми у нас. Избрано е и помещение, което да бъде оборудвано с всичко необходимо за най-малките. С отпуснатите пари от програмата ще бъде направен ремонт на мястото. Друга част от средствата ще отидат за заплатата на персонала, който ще поеме грижата за децата.

Две малки деца и професия на пълен работен ден. Едното понякога е за сметка на другото, казва Гергана Статкова. „Много често се случва например детето да вдигне температура и трябва да тичам от работа. И става неудобно – от работата не винаги можеш да отсъстваш”, коментира тя.

Фирмата, в която работи Гергана също ще кандидатства за изграждане на детски кът. Така децата й ще са само два етажа над работното й място. „Ако се наложи децата да си останат вкъщи, няма да се стресирам къде да ги водя. Просто ставаме сутрин, оправяме се и пристигаме на работа всички дружно”, казва още Статкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай