Вторник,

Стартира програмата за занимални в офиса

От: стандарт -
Стартира програмата за занимални в офиса
A
A
A

 

Дават до 150 000 лв. на фирми за безплатни занимални за децата на служителите е новата програма, за която компаниите могат да кандидатстват от 30 септември до средата на декември. Това заяви заместник-министърът в социалното министерство Зорница Русинова по Нова телевизия. От безплатната услуга ще могат да се възползват родители от над 200 фирми у нас.

Финансирането ще е от 50 до 150 000 лева в зависимост от броя на децата, които ще посещават занималнята. Целта обаче не е тя да замеси изцяло детската градина, а да предоставя почасова грижа.

„Това е добър начин самото дете да се чувства в сигурна среда, както и разбира се да се организира например, ако трябва човек да остане малко по-дълго в офиса или има удължено работно време”, казва Русинова.

Препоръката към фирмите ще е да наемат хора от бюрото по труда. „В момента и около кризата виждаме, че има хора с образование във всяка една от дейностите – и педагогическа, и хуманна, и здравеопазване, които са подходящи за детегледачи”, коментира още Русинова.

Един от кандидатите да си направи детски кът в офиса е една от строителните фирми у нас. Избрано е и помещение, което да бъде оборудвано с всичко необходимо за най-малките. С отпуснатите пари от програмата ще бъде направен ремонт на мястото. Друга част от средствата ще отидат за заплатата на персонала, който ще поеме грижата за децата.

Две малки деца и професия на пълен работен ден. Едното понякога е за сметка на другото, казва Гергана Статкова. „Много често се случва например детето да вдигне температура и трябва да тичам от работа. И става неудобно – от работата не винаги можеш да отсъстваш”, коментира тя.

Фирмата, в която работи Гергана също ще кандидатства за изграждане на детски кът. Така децата й ще са само два етажа над работното й място. „Ако се наложи децата да си останат вкъщи, няма да се стресирам къде да ги водя. Просто ставаме сутрин, оправяме се и пристигаме на работа всички дружно”, казва още Статкова.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички