Събота,

Сребро и два бронза за математиците ни от олимпиадата в Русия

От: Стела Стоянова -
334
Сребро и два бронза за математиците ни от олимпиадата в Русия
A
A
A

Един сребърен и два бронзови медала докараха на страната ни учениците, които участваха във Всеросийската олимпиада по математика.

От 21 до 27 април 2019 в град Перм, Русия, се проведе XLV Всерусийска Олимпиада по Математика. В състезанието взеха участници 378 ученици от Русия, както и гост отборите на България и Китай. Работите на състезателите се оценяваха от 40-членно жури. Учениците решаваха два дни по четири задачи за пет астрономически часа.  Всяка вярно решена задача се оценяваше със седем точки. Максималният възможен сбор от точки 56 не бе достигнат от нито един участник. Същевременно всяка от задачите се оказа, че е решена от поне един ученик, което е доказателство за високото ниво на състезанието, съобщиха ръководителят на отбора Ивайло Кортезов от БАН и Елена Киселова от СМИ.
Българският отбор се представи много добре: във възрастовата група 10-ти клас Мартин Копчев- ПМГ, Габрово  с 41 точки е призьор - сребърен медал. Стефан Хаджистойков - СМГ с 37 точки, Светлин Лалов - СМГ с 35 точки са призьори с бронзови медали.
Отделно от тяхното класиране Диян Димитров - СМГ с 29 точки, Михаела Гледачева - ПЧМГ с 28 точки и Димитър Опърлаков - МГ, Варна с 28 точки спечелиха почетни грамоти.

 


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com