Спец по роботи влиза в МОН

Спец по роботи влиза в МОН | StandartNews.com

Двама от служебния отбор остават в просветното ведомство

Специалист по механика и роботика е новото лице сред зам.-министрите на образованието. Проф. Костадин Костадинов от БАН е ръководител на направление "Механика на дискретни системи" в академията, бил е на редица ключови постове там, включително и като научен секретар. Той е начело на екипа, създал робота "Микрона", който може да извършва процедури ин витро много по-бързо и прецизно, отколкото обичайно трае тази манипулация. Изобретението предизвика интереса на редица клиники от Европа, тъй като освен време спестява и пари. То може да бъде използвано и при редица други фини манипулации, включително и при хематологични изследвания.

Проф. Костадинов бе за кратко в МОН като съветник по времето, когато министър на просветата бе Йорданка Фандъкова. Той бе и един от радетелите за създаване на високотехнологични фирми в БАН, чрез които академията да внедрява постиженията си и да ги адресира към бизнеса, като в същото време печели от разработките си. Експерт в областта на европрограмите, с квалификации от университети в Германия и Франция.

На постовете си ще останат двама от служебните зам.-министри. За училищното образование за първи път от доста време в редовен кабинет ще отговаря човек, който действително идва от системата на училищното образование и я познава отвътре. Това е Ваня Кастрева, която преди това бе шеф на районния просветен инспекторат в столицата. Тя е човек, на когото не се налага да иска отсрочка, за да "влезе в час" с нормативните актове и проблемите на гимназии и забавачки. Кастрева е започнала кариерата си от учител по история, била е и директор на Второ СОУ в столицата, а просветния инспекторат оглавява от 2006 година. Един от малкото хора, които могат без проблеми да кажат къде точно я "стяга чепикът" образователната система и как трябва да бъде променен дългоочакваният закон за училищното образование. По време на краткия си престой като служебен заместник-министър тя се погрижи да бъдат създадени нови програми за предучилищно обучение, които не бяха променяни от 90-те години.

Проф. Николай Денков, другото лице от служебния кабинет, който запазва поста си, отговаря до момента за оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Той е човекът, който докара до финала преговорите по нея и благодарение на това страната ни за първи път ще разполага с европари за образование и научни изследвания. Професор по физикохимия от Химическия факултет на СУ, носител на голямата награда за наука "Питагор" от 2010 година, той е натрупал значителна част от научния си опит в чужбина. Специализирал е в Япония и Швеция, работил като водещ изследовател в "Юниливър" и автор на над 120 научни публикации с огромен международен отзвук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай