Шефът на Wizz Air дарява 1 млн. паунда за стипендии

Програмата „Варади“ в Лондонския университет ще е с фокус студенти от Централна и Източна Европа, отворена и за учащи дистанционно

Шефът на Wizz Air дарява 1 млн. паунда за стипендии | StandartNews.com

Изпълнителният директор и съосновател на Wizz Air Йозеф Варади дарява над 1 милион паунда за стипендии в Лондонския университет. Стипендиантската програма „Варади“ ще е с фокус студенти от Централна и Източна Европа и ще е отворена и за учащи дистанционно в Лондонския университет. Ще бъдат осигурени до 100 стипендии през следващите десет години. Финансовото подпомагане на студентите е особено актуално при ограничените пътувания и икономическото въздействие на COVID-19, тъй като обучението може да се провежда навсякъде по света.


Йозеф Варади е възпитаник на Университета по икономически науки в Будапеща (наричан днес Университет Корвинус в Будапеща). Той завършва магистърска степен по право в Лондонския университет (University of London) през 2014 г., специализирайки Международно бизнес право.


Съосновател е на Wizz Air и е изпълнителен директор на авиокомпанията от 2003 г. насам. Преди това прекарва десет години в Procter & Gamble на различни мениджърски позиции. Йозеф е обявен за изпълнителен директор на годината за Централна и Източна Европа през 2018 г. (награда CEESAR) и представлява Унгария на световните награди за предприемач на годината EY World Entrepreneur of the Year през същата година.


Създавайки стипендиите „Варади“ в Лондонския университет през 2020 г., Йозеф има амбицията да подкрепи до 100 студенти от цял ​​свят, с фокус върху тези от Централна и Източна Европа.

„Вярвам, че подпомагането на образованието на таланти от Централна и Източна Европа е важна инвестиция в бъдещето, благодарение на силния и мултиплициращия се ефект, който образованието има върху учащите, техните семейства и следващите поколения“, коментира Йозеф Варади.


Според проучване на Лондонския университет, проведено през 2017/18 с кандидати, които не са се записали или не са завършили обучението си, 33% са заявили, че не могат да си позволят таксите за обучението, а 42% не са успели да осигурят финансиране за покриване на разходите, съпътстващи курсовете. Чрез щедростта на възпитаници и приятели, студентите по цял свят могат да получат достъп до образование, което иначе би било непосилно за тях и да станат някой ден лидери на бъдещето.

Проф. Мери Стясни, изпълнителен директор на Лондонския университет, коментира: „Образованието трябва да бъде достъпно за всички, като им се даде шанс да го продължат, независимо от финансовото им състояние. Всяка подкрепа, която получим за нашите стипендиантски програми, позволява на учениците от цял ​​свят, независимо от личните им възможности, да подобрят своя живот и живота на своите общности чрез образование.“


Лондонският университет е първият, който въвежда програми за дистанционно обучение навсякъде по света през 1858 г., и първият университет в Обединеното кралство, който предлага образователни програми на жени през 1868 г.


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай