Родители: Върнете гимназистите, имат нервен срив

Отворено писмо в подкрепа на присъственото обучение на гимназистите.

Родители: Върнете гимназистите, имат нервен срив | StandartNews.com

Родители на ученици, обучаващи се в гимназиалния етап на образование, отправят отворено писмо в подкрепа на присъственото обучение на гимназистите.

"Следим със загриженост усложняващата се обстановка около пандемията от COVID-19.Разбираме сериозността на ситуацията, в която се намираме, и подкрепяме усилията за опазване на здравето и живота на нашите учители, на децата ни и на всички граждани на Република България, заявяват родителите.

Единствено учениците в гимназиален етап следва еднозначно и безапелационно да преминат в обучение в електронна среда от разстояние

Обявените през последните дни намерения на МОН са тези гимназии, които се намират в т.нар. червени зони, да продължат с онлайн обучението. За значителна част от училищата това на практика означава неопределено дълъг период, в който учениците няма да могат да се върнат в класните стаи", заявяват родителите.

Нереалистично е да се очаква това да промени хода на пандемията. Същевременно за тези 5 процента подобна мярка е съществена и води до значителни негативни последствия, е мнението на родителите.

"Нашите наблюдения над децата ни, които вече бяха в дистанционна форма на обучение през миналата учебна година, показват, че обучението в електронна среда от разстояние е ефективно за ограничен период от време - 2-3 седмици.

Многото часове пред екран /около 10 часа дневно - като се включат и домашните задания/ водят до допълнителни негативни последствия върху здравето на децата - разстройства на зрението, проблеми с опорно-двигателния апарат, нервно-психични разстройства.

Липсата на общуване с връстници в по-дългосрочен план, над 2-3 седмици, води до апатия и понякога до депресия. Същите тези деца през изминалата учебна година вече преминаха дълъг период на електронно обучение.

Искрено се надяваме, че МОН и МЗ ще преразгледат позицията си и ще осигурят на децата ни полагащия им се по право достъп до качествено и истинско образование", изразяват увереност родителите на гимназисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай