Родители и учители притеснени за матурите

Ромите дадоха таблетите на заложните къщи

Родители и учители притеснени за матурите | StandartNews.com

Родители и учители са притеснени за резултатите на изпитите, тъй като учениците не са усвоили наравно учебния материал. В социалните мрежи текат полемики за различните темпове на преподаване, съгласно които някои ученици все още не са усвоили материала в пълен обем, а изпитът е след броени дни.

"При нас учителката мина Вапцаров съвсем набързо, а Багряна така и не я преподаде", твърди майка на дванайсетокласник.

"Не написаха нито едно есе или съчинение, а имаха единствено уроци под формата на лекции. Решаваха тестове, но не стигнаха до писмени работи", пише друга.

"Нашата учителка дава тестове, но така и не ги проверява. Във времето, когато учат онлайн, децата изключват камерите и си играят на компютърни игри", коментира друг родител.

Учителка в ромско училище споделя, че получили като дарение таблети, на които да учат дистанционно, но родителите моментално ги занесли в заложните къщи.

"Едва ли нашите абитуриенти са готови да се явят на изпит и да изкарат повече от двойка, като през цялото време ромската медиаторка им разнасяше уроците и тестовете по домовете, а те едва ли са ги погледнали", казва директорката. 

В допълнение разслоението идва и от това, че част от абитуриентите наваксваха учебен материал чрез частни уроци, докато другите нямаха тази възможност. Така излиза, че децата на родители, които са по-платежоспособни, могат да се представят по-добре на изпита.

"По традиция в българското образование никога няма време за Димитър Талев, Димитър Димов и Багряна, а понякога и за Далчев - учебната година свършва. Те успяват да бъдат преподадени предимно в частните школи. Ако някой от тези автори се падне на изпита, децата, които не са вземали частни уроци, губят шанс", разказа преподавател в държавно училище и едновременно в частна школа.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай