Революция при приема в гимназия. Нови условия

Акад. Николай Денков пусна идея за обществено обсъждане

Революция при приема в гимназия. Нови условия | StandartNews.com

Революционно предложение за приема в гимназия направи МОН.

Резултатите от олимпиада по български език и литература и по математика да се признават вместо оценките от националното външно оценяване (НВО) след седми клас, ако ученик е пропуснал изпитите поради извънреден здравословен проблем, предлага екипът на акад. Николай Денков. Идеята е пуснаха за обществено обсъждане.

Балът на детето за кандидатстване в гимназия, участвало в олимпиади, ще се формира, като вместо резултата от изпита от НВО се използва по-високият от резултатите от областния или от националния кръг на състезанието.

В момента само учениците, класирани на първите три места на тези олимпиади, имат право да използват резултатите си от състезанията вместо тези от изпитите.

За учениците, които не са участвали в олимпиади, ще важи сега съществуващият ред - ще се взимат предвид само оценките от свидетелството за основно образование, без точки от НВО.

От МОН се мотивират с това, че всяка година в дните на изпитите има единични случаи на ученици, чието здравословно състояние не позволява да се явят, и дават примери със спешни операции и карантина.

При подобни случаи, родителите ще трябва незабавно да уведомят началника на РУО и да представят документи от болница или от РЗИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай