Ректорът на УНСС развя бялото знаме

Скъса заповедта за уволнение на доцент Осиковски

Ректорът на УНСС развя бялото знаме | StandartNews.com

Доц. д-р Мартин Осиковски бе върнат на работа в Университета за национално и световно стопанство /УНСС/ близо месец след като бе уволнен. Повод за отстраняването му стана негов пост, с който се противопостави на присъствието на Бойко Борисов дни преди изборите на церемония по откриване на корпус, на която даже не присъстваха студентите, които са в режим онлайн.

Върнаха на работа в УНСС доц. Осиковски - България - dnews.bg

След серия от срещи и консултации на ректорското ръководство с представители на различни академични звена в УНСС, както и с ръководството на катедрата "Медии и обществени комуникации", е взето решение за отмяна на наложеното дисциплинарно наказание, съобщи пресцентърът на УНСС.

Ректорът проф. Димитър Димитров е изтъкнал, че внимателно е следил и анализирал обществения дебат и се надява разрешаването на тази ситуация да допринесе за консолидиране на академичната общност - както в УНСС, така и в останалите български университети.

"Възвръщането на взаимното доверие е първата и най-важна стъпка към възстановяване на конструктивния диалог, градивна работна атмосфера и зачитане на академичните ценности", подчерта проф. Димитров.

Доц. д-р Мартин Осиковски беше уволнен дисциплинарно с мотива, че е уронил престижа на университета.

На 2 април, точно преди изборите за парламент, премиерът, лидер на ГЕРБ и тогава кандидат за депутат Бойко Борисов отиде в УНСС, срещна се с ректора проф. Димитър Димитров и публикува снимки в профила си във Facebook.

Сутрешно обаждане, че премиерът идва, или как доцент бе уволнен заради

Два часа по-късно преподавателят по журналистика от университета Мартин Осиковски изрази възмущението си от това. В свой пост във Facebook той посочи, че УНСС се е превърнал в домакин на предизборна обиколка на ГЕРБ. И се оттегля от ръководни длъжности в учебното заведение.

Всичко това, според ректора, е навредило на университета.

"Той организира медийна кампания срещу нашия университет. В резултат на тези му действия, публични подавания на оставки, използване на изрази като "срам" и други, които не искам да цитирам, само за един ден се получиха 80 негативни публикации за УНСС", каза тогава ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, цитиран от NOVA.

"Публикацията и действията от 2 април бяха направени в опит да бъде, условно казано, възстановен престижът на тази институция, към която аз принадлежах. Тази академична общност, тоест университет, показва, че разполага с вътрешен имунитет за борба с такива опасности на хоризонта", заяви доц. д-р Мартин Осиковски.

От УНСС казаха, че Борисов е бил там в качеството си на премиер. И отричат по време на събитието да е имало политическа агитация.

Междувременно студенти на преподавателя стартираха петиция срещу уволнението му. В защита се обявиха преподаватели от Софийския университет "Св. Климен Охридски", Асоциацията на европейските журналисти, а под петицията в негова защита се подписаха над 6 000 души.

Един от тях бе рапърът Ицо Хазарта. Уволнението на Осиковски у позор, обяви той.

Ицо Хазарта: Уволнението на доц. Осиковски от УНСС е позор - Mediapool.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай