Рекорд. Учителски пенсии в небесата

Вземат с 200 лв. по-висока пенсия от максималната

Рекорд. Учителски пенсии в небесата | StandartNews.com

Учители вземат с 200 лв. по-висока пенсия от максималната, която в момента е 1440 лв. Това съобщи пред „Телеграф“ Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

Причината да чупят тавана е, че вземат добавка от Учителския пенсионен фонд. Така, дългогодишни преподаватели у нас си докарват на старини по 1640 лв.

През 2021 г. учителите придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при навършване на възраст 58 години и 8 месеца от жените и 61 години и 4 месеца от мъжете и учителски осигурителен стаж 25 години и 8 месеца за жените и 30 години и 8 месеца за мъжете.

Най-много учители избират да излязат в заслужен отдих по масовата трета категория труд. За 2021 г. това става при навършени 61г. и 8 м. и 36 г. стаж за жените и 64 г. и 4м. и 39 г. стаж за мъжете.

Избирайки тази опция учителите ползват добавка към основното си възнаграждение за старост от учителския пенсионен фон. Тя е в размер 0,33 на сто от пенсията за всеки месец, за който има осигурителна вноска във фонда след придобиване на правото на учителска пенсия.

„Учителите рядко се възползват от ранното пенсиониране, защото губят добавката от учителския пенсионен фонд“, коментира Янка Такева, цитирана от „Монитор“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай