Първолаците научиха досега пет-шест букви

В реална среда щеше да има консултации, сега помагат платформите, казва Мария Николова

Първолаците научиха досега пет-шест букви | StandartNews.com

С началото на локдауна училищата преминаха на обучение в електронна среда. Най-големите опасения бяха изразени по отношение на учениците, които тази година ще държат изпити - 7 и 12 клас. Както може би и 10-ти, които по закон трябва да ги държат, но миналата година бяха отменени и тази година може отново да "минат метър". Другите ученици, за чието ограмотяване и приобщаване към училището има най-големи опасения, са децата в началния курс - особено първи и втори клас. За това какви са тревогите им, за плюсовете и минусите, "Стандарт" разговаря с Мария Николова от СУ "Георги Измирлиев" в Горна Оряховица.

  • Липсват ми прегръдките и закачките, които бяха част от ежедневието ни
  • В реална среда щеше да има консултации, сега помагат платформите, казва Мария Николова

- Госпожо Николова, напоследък и сред родители, и сред учители се оформи една полемика - дистанционно или присъствено обучение...

- Току-що бях в една такава група в социалните мрежи - "За качествена и иновативна образователна система", където коментирахме тези теми. И съм ужасена от озлоблението и този неоправдан гняв, който се изсипва върху нас от страна на част от родителите. Вярно, всички познаваме клишето, че у нас всеки разбира от футбол, политика и образование, но в момента започвам да усещам нещо като груба кампания, която част от родителите насочват срещу образователните платформи, които използваме, например "Уча.се", "Академико" и други. А всъщност те всички са създадени в помощ на деца, родители и учители. Чуват се критики защо учителите използват видеоуроци, че не сме си вършили работата както трябва, дори до "Намалете им заплатите, дайте ги на нас". Тези хора не могат да разберат, че всъщност трудът на хората, направили тези уроци, е безценен за нас, защото те подпомагат деца, които не могат нещо да разберат. Разбира се, би било осъдително, ако някой учител използва в работата си единствено тези уроци, но аз лично не познавам такива преподаватели - нито когато са в реална среда, нито в електронна. Мнението отстрани е "Учителите така минават метър". Дори преди малко точно това обяснявах на една майка, която имаше опасения, че за намаления час от 20 минути учителката не е успяла да преподаде урока за глагол и накрая използвала такава платформа. А всъщност при сегашния вариант на намалени часове, за да не се натоварват децата пред мониторите, учителят трябва да отсее най-важното и да обясни точно него, а ако детето не е разбрало нещо, да се пусне линк към някоя от тези платформи и децата допълнително да изгледат видеоурока, за да разберат това, което не им е ясно. Ако сме в реална учебна среда, ние в часовете за консултации можем да оставим тези деца и да им обясним, но в момента нямаме тази възможност.
- Лично Вие сте привърженик на обучението в реална среда, особено за малките. Кое за Вас е най-важното при обучението в реална среда, което се губи при дистанционната форма?
- Едното е това, което току-що обясних - ние виждаме кое не е ясно на едно дете от писмените самостоятелни работи и така придобиваме по-ясна картина кои от децата имат нужда от допълнителна подкрепа. Другото, което много се губи, е топлината, която децата, особено в начален етап, получават от учителите си. Ние не сме там, само за да ги строим и да преподадем урока си, а и за да ги погалим, да им се порадваме, те да ни гушнат, както обикновено се случва, когато ни посрещат сутрин. Губят се едни чисто човешки взаимоотношения, които са много ценни при децата в начален етап на образованието. Това много липсва на децата.
Миналата година, по време на предишното дистанционно обучение, лично аз не работих с децата в платформа, а асинхронно, което също беше успешно. Тази година работим през платформа и на децата им е интересно, защото те също имат възможност да се виждат един друг, макар че няма жив контакт - с докосване, със закачките, които в реална среда са част от нашето ежедневие. Най-тъжното всъщност е фактът, че тази година ще пропуснем радостта и топлината от споделената на живо Коледа, която празнувахме в училище. Това ще бъдат част от минусите при тази втора вълна на електронно обучение в електронна среда. Но да се надяваме, че това ще е последното такова затваряне и догодина вече тези неща ще ги изживеем в училище.
- Колко букви са научили първокласниците до момента? Знам, че Вие сега преподавате на втори клас, но има ли опасност да се изпусне цяло едно неграмотно поколение?
- От коментари на колеги, които преподават на първи клас, знам, че са на петата или шестата буква, което наистина е много притеснително. В реална среда учителят ще покаже анимирано изписване на буквата. Но там той ще има възможност да мине край всяко дете, да го поощри или да има забележки, да му помогне да изпише буквата, като постави своята ръка върху неговата. Сега родителите са в тази роля и мисля, че няма някой, който да остави детето да я изпише грешно. Има родители, които осъзнават тежестта на ситуацията и аз искам да благодаря на родителите на учениците от моя втори клас, както и на всички, които са до децата си в този период, но не генерират негативни коментари и не създават негативно обществено мнение. Каквото съм сигурна, че в другите държави няма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай