Просветният министър каза какво ще правят с лошите матури

Резултатите от външното оценяване вече се знаят. Класирането ще бъде обявено днес

Просветният министър каза какво ще правят с лошите матури | StandartNews.com

Да се формулират задачите за матурите, така че да са свързани с живота и практиката, да са по-практически насочени. Това е основната цел на министерството на образованието в краткосрочен план, разкри в интервю за бТВ шефът на ведомството проф. Галин Цоков.

Резултатите от външното оценяване вече се знаят. Направени са анализи. Класирането ще бъде обявено днес, предполагам до обяд, каза той.

По думите му не можем да бъдем радостни от резултатите на матурите. Но те не са толкова по-лоши от предходни години, каза той. Изменя се характерът на задачите, не стават по-трудни, обясни министърът. Според него става обществен дебат, че трябва да променим образованието към умения и компетентности.

"Добре е учителите да имат повече достъп до резултатите, за да може всеки учител да си направи анализ. Да обърнат повече внимание на често сгрешените задачи", каза Цоков.

Той обясни, че програмата за лагерите се променила на програма за екскурзии. "Парите за ученически екскурзии свършиха", заяви министърът. Според него някои училища вече са отишли, на други им предстои да отидат.

"След 40-то записано училище този бюджет от 13 млн. лв. се изчерпва. Над 27 хил. ученика ще бъдат на такива екскурзии, но за мен е несправедливо, че няма да бъдат разпределени между повече училища", каза Цоков.

Според него е можело учениците да бъдат разделени на по-малки групи от различни училища и да се избират на база високи оценки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай