Пуснаха резултатите от НВО след 7 клас

Трябваше да се обявят до 29 юни, но МОН е готово да ги обяви още днес преди обяд

Пуснаха резултатите от НВО след 7 клас | StandartNews.com

Постигнатите резултати от изпитите след 7 клас трябваше да се обявят до 29 юни, но министерството е готово да ги обяви още днес преди обяд, съобщи в Сутрешния блок на БНТ зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Резултатите могат да бъдат проверени ТУК

По думите и оценителите са положили много усилия, така че резултатите да бъдат готови по-рано. "Защото е ясно какво е вълнението и притеснението на децата и най-вече на техните родители", каза Михайлова.

Михайлова се надява децата да са се представили добре и резултатите да не са драстично по-ниски от миналата година, въпреки ситуацията, при която приключва учебната година.

Системата направи много усилия, а държавните зрелостни изпити показаха, че това обучение си е струвало и който иска е положил усилия, каза още тя.

По отношение на предвижданите интегрирани тестове след 4, 7 и 10 клас Михайлова заяви, че задължително остава изпитът по български език и математика, но се дава възможност да има в тестовете и въпроси и по други предмети.

"Често има упреци към националното външно оценяване, че се съсредоточава само върху български език и математика и едва ли не учениците се съсредоточават само към тези предмети. С новата форма ще се проверяват знания и умения на учениците, които са важни и ще могат да продължат в следващия етап", каза зам.-министърът на образованието.

Тя смята, че това не е притеснително и учениците ще могат да покажат добре какво са научили. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай