Събота,

Пак се почна! Учебна година от 7 септември

От: СТАНДАРТ -
1089
Пак се почна! Учебна година от 7 септември
A
A
A

Просветният министър акад. Николай Денков отново отвори въпроса с по-ранния старт на учебната година.

Обсъжда се учебната година през 2023 г. да започне от 7 септември, каза акад. Денков пред журналисти. Той увери, че тази есен учениците ще пристъпят в класните стаи, както е традицията досега - 15 септември. Но посочи, че продължават разговорите за това дали следващата учебна година - през 2023 може да започне по-рано от 7 септември.

Идеята е да се използва една допълнителна седмица от пет дни, които да се разпределят по-равномерно през учебната година като ваканционни дни.

По думите му за целта са необходими промени в Закона за предучилищно и училищно образование. „Предстои обсъждане, което ще бъде публично. Освен тази една седмица, която казах, че трябва да се празпредели като учебни дни, ние искаме от 1 до 6 клас, когато нашите деца учат много по-малко от техните връстници в чужбина, да добавим две седмици накрая на учебната година, които да бъдат използвани за проектно обучение, за много по-разчупени форми, за преговор на материала така, че децата да могат да завършат учебната година, усвоили материала, през който са минали през годината“, коментира още проф. Днков.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com