Падат задължителните маски в час

Училищата ще продължават да правят дезинфекция

Падат задължителните маски в час | StandartNews.com

Изискването да се носят маски няма да важи по време на учебните часове, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев. По-рано днес той е провел среща с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и на нея обсъдили какви мерки да бъдат предприети за присъственото обучение през новата учебна 2020/2021 г.

Училищата ще продължават да правят дезинфекция. Специалистите били песимистични за ежедневния скрининг на температурата, посочи Вълчев. При съмнения за висока температура обаче децата ще бъдат извеждани от клас.

„Ще се търсят организационните и здравни варианти, така че най-малко дни да се наложи да се обучават неприсъствено ученици от начален етап. Желанието ни е най-малките ученици да прекарат максимум време в реалната класна стая.”, каза Вълчев. Той допълни, че ще бъдат предоставени няколко варианта, но те няма бъдат задължителни, защото не могат да се приложат навсякъде. Един от тях е разделението на класове и при наличието на болно дете да се тества само неговият клас и това да става 3-4, максимум 5 дни. Според Вълчев това може да стане с направата на гъвкава учебна програма. Проблемът в училищата е, че трудно могат да се разделят класовете извън стаите, защото там се срещат в стола, тоалетната, коридорите.

„Училищата е трябва да имат план за готовност и организация на работа за превключване при нужда за кратко за електронно обучение било то и за кратък период са 3, 5 или 7 учебни дни.”, обясни Вълчев. Колко да бъдат дните ще се решава за всеки конкретен случай по преценка на епидемиолозите. Това ще се случва спрямо средата на контакт на заболелите деца. Специалистите ще решават кои ученици и учители да се тестват. „Ще се опитаме дните, в които да се превключва в дистанционно обучение, да са минимални.”, каза образователният министър.

Той посочи, че при повишаване на заболеваемостта при настъпването на сезонните грипове в грипна ваканция ще излизат отделни училища, райони и общини или области, както в било и досега. „Ще имаме режим на готовност за превключване на режим на електронна среда”, посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай