Ограничават контактите учител ученик

Най-после ясно - Здравната каса плаща PCR тестове на деца и даскали

Ограничават контактите учител ученик | StandartNews.com
  • Най-после ясно - Здравната каса плаща PCR тестове на деца и даскали
  • Манджата на чина, химичните процеси - от екрана

След години битка на образователната система учителят да не стърчи сам пред дъската и да чете лекции оттам, сега това правило е на път да се завърне. Идеята е на образователното министерство във връзка с пандемията, коментира един от председателите на работодателските организации в системата на просветата - Асен Александров, директор на 51-во СУ.
Засега работната група в МОН все още разработва така наречения екшън-план, но един от вариантите е контактите между учител и ученик да бъдат тотално ограничени, особено ако това става в прогимназията и гимназията, където един и същи даскал преподава на различни паралелки. По този начин вероятността той да се зарази или да пренесе зараза от даден ученик ще бъде снижена до минимум.
В същото време обаче по този начин употребата на кабинетите по химия, физика и биология ще бъде сведена до минимум, тъй като е предвидено учениците да не сменят кабинети, а да се преподава само в една класна стая. Тя ще бъде оборудвана с апаратура, благодарение на която процесите, които се учат по тези предмети, да бъдат наблюдавани по интернет.
Директори изказаха съмнения, че могат да осигурят с подръчни средства цялата техника, необходима, за да се случва това, както и отсъстващите ученици да бъдат онлайн в клас. Причината е, че апаратурата е много скъпа, а МОН поема само по 30 лева за консумативите на учители, които евентуално ще водят часове от вкъщи. "Когато попитах консултанти колко би могло да ми струва това като апаратура и високоскоростен интернет, те ми казаха, че е колкото на един малък ЦЕРН", коментира директор, който не иска да бъде цитиран.
Към момента МОН предвижда учениците да учат онлайн само ако имат здравословни причини. Министър Вълчев твърди, че в противен случай много от родителите няма да пуснат децата си в клас само от страх, а това може да срине учебната година. "И в момента 15-20 на сто от родителите са безотговорни към образованието", коментира той. В същото време идеята да има едновременно и присъствено, и онлайн обучение, среща съпротивата на учители, които смятат, че по този начин ще бъдат двойно натоварени. "Това може да се случи евентуално в по-малки населени места, където учениците са на една смяна и някои от учителите могат да поемат само преподаване онлайн", коментира пред "Стандарт" Асен Александров.
Обсъжда се и вариант, при който някои учители, които поради възрастови особености или заболявания не искат да работят присъствено, да преподават от вкъщи. Така същевременно те могат да поемат и ученици от други училища, които не могат да влизат в клас. Това обаче не е регламентирано законово, не е регламентирано и как в такъв случай ще се справя класният ръководител, как ще изглежда дневникът и как ще се провеждат родителските срещи. Министерството има съвсем малко време за изготвяне на указания, защото от самите училища се очаква да подготвят своите така наречени екшън-планове до 1 септември, за да могат родителите да са наясно с това, което им предстои. Засега ясното е, че учебна година в двора ще се открие само за първолаците, а някои училища специално са поръчали кетъринг за обяд, който учениците да изядат на чиновете си, така че паралелките да не се смесват. Прокрадва се и идеята там, където училището е на една смяна, началните класове да се разделят на две - едните сутрин, другите следобед, като първата смяна се поеме от класната, а втората - от възпитателката в целодневната група.
В социалните мрежи учители започнаха да се шегуват, като споделят снимки на облечен в шлем, маска и бял костюм човек, под която пише "Здравейте, аз съм Вашата нова учителка, ще Ви пратя лицето си на лични съобщения".
Утешителното е, че поне бе внесена яснота за това кой ще заплаща PCR тестовете в училище, в случай че има заразен ученик или преподавател - това е Здравната каса. Все още обаче има неизяснени моменти, за които алармира от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Един от тях е кога се карантинира ученически клас.
Другите предложения са да се тестват ученици и само заразените да се карантинират, каквато е практиката досега. Синдикатите питат също карантинира ли се учител, който е бил контактен? Какво се случва, когато има болен учител?
За пореден път синдикалисти и училища поставят въпроса ще има ли осигурени средства за дизенфектенти в образователните институции, защото няма такъв ресурс в техните бюджети. Доскоро не можеше да се заделят пари дори за тоалетна хартия и сапун. Поставя се и въпросът кой трябва да плаща за маските на децата, които засега са залегнали като задължителни, когато се движат по коридорите. "Подкрепа" пита също ще има ли наказания за ученици, които са без маски, както и ако бъдат задължителни ултравиолетовите лампи - кой ще осигури финансирането за тях.
В момента училищата с по-висок бюджет са си осигурили такова финансиране, но много от по-малките не могат да си го позволят.
Преподавателите са обезпокоени и от идеята за стъпаловидни междучасия - тоест едните класове да започват петнайсет минути по-късно от другите, така че ученическият поток да не се застъпва в двора и по коридорите. За много от учителите, които преподават в различни паралелки, това означава, че няма да могат да ползват почивки между часовете, за да сноват от клас в клас, включително и обедна почивка, което противоречи на колективния трудов договор.
Обсъжда се да бъде създадена банка с резервни учители, които да бъдат викани при нужда, но предвид колко близо е учебната година, както и че такива учители тепърва ще трябва да се регистрират, това едва ли ще стане скоро.

Частните школи печелят от ковида

Частните школи, които обучават ученици от седми, десети и дванайсти клас за изпитите, печелят в ситуацията на Ковид-19, като обявиха едновременно записване и за присъствено, и за дистанционно обучение. Част от учителите ще работят само с деца, чиито родители не искат да ги пускат на допълнителни уроци.
В същото време им се отваря шанс по този начин да запишат и ученици от други градове, което до момента бе невъзможно. Сега ще заплащат малко по-ниски цени от присъствената подготовка, като в същото време получават обучение през платформа, както и тестове, за да се провери какви са резултатите им.
Към момента частните уроци не са поскъпнали - обявените цени са между 1200 и 1800 лева, но се забелязва, че школите дават възможност за по-гъвкаво плащане - например не на два пъти, а на три месеца. Интересното е, че има и обявени уроци по български и математика за шести клас, като децата отсега се подготвят за изпита в седми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай