Обединението на вузовете? Присъдата на декан

Хубава идея, но едва ли ще се случми

Обединението на вузовете? Присъдата на декан | StandartNews.com

Една новина от последните дни разбуни духовете в академичните среди - намерението на властта да предприеме масово сливане на университети. Плюсовете и минусите на предложението и съдебната реформа в студиото на „Събуди се” по Нова тв анализира проф. Даниел Вълчев - бивш министър на образованието и декан на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

„Сливането на университети е една много стара идея, дори отпреди аз да стана министър, защото в България има над 50 висши учебни заведения, някои от тях са малки. Ние имаме 3-4 пъти повече университети, отколкото други държави, така че аз считам тази мярка за правилна, но дълбоко се съмнявам, че тя ще се случи”, заяви проф. Вълчев.

Това това не е достатъчно условие качеството на образованието у нас да се подобри. Деканът на Юридическия факултет на СУ даде пример със съдебната реформа: ако преместим специализираните съдилища и прокуратури от едно място, на друго, няма да се промени съдебната система.

По отношение на пандемията и породеното от нея онлайн обучение, включително в университетите, Вълчев е категоричен, че ако няма пречки от правителствено естество, факултетът под негово ръководство ще започне присъствено втория семестър. По думите му университетът не е място, където някой да налее на някого количество информация, а е на първо място средище на интелигентни хора, където се заражда академичната истина, посредством разговори и срещи.

„Аз не подценявам пандемията от коронавирус, но дотук в световен мащаб са починали от усложнения, свързани с COVID-19, около 5,7 млн. души. Това е много, но по официални данни на Световната здравна организация всяка година близо 8 млн. души губят животите си заради тютюнопушене и близо 2 млн. от това, че са около пушачи. Тези данни не са затворили света, нито са накарали някого насилствено да се ваксинира срещу тютюнопушенето”, каза още проф. Вълчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай