Неделя,

Обединението на вузовете? Присъдата на декан

От: Редактор -
924
Обединението на вузовете? Присъдата на декан
A
A
A

Една новина от последните дни разбуни духовете в академичните среди - намерението на властта да предприеме масово сливане на университети. Плюсовете и минусите на предложението и съдебната реформа в студиото на „Събуди се” по Нова тв анализира проф. Даниел Вълчев - бивш министър на образованието и декан на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

„Сливането на университети е една много стара идея, дори отпреди аз да стана министър, защото в България има над 50 висши учебни заведения, някои от тях са малки. Ние имаме 3-4 пъти повече университети, отколкото други държави, така че аз считам тази мярка за правилна, но дълбоко се съмнявам, че тя ще се случи”, заяви проф. Вълчев.

Това това не е достатъчно условие качеството на образованието у нас да се подобри. Деканът на Юридическия факултет на СУ даде пример със съдебната реформа: ако преместим специализираните съдилища и прокуратури от едно място, на друго, няма да се промени съдебната система.

По отношение на пандемията и породеното от нея онлайн обучение, включително в университетите, Вълчев е категоричен, че ако няма пречки от правителствено естество, факултетът под негово ръководство ще започне присъствено втория семестър. По думите му университетът не е място, където някой да налее на някого количество информация, а е на първо място средище на интелигентни хора, където се заражда академичната истина, посредством разговори и срещи.

„Аз не подценявам пандемията от коронавирус, но дотук в световен мащаб са починали от усложнения, свързани с COVID-19, около 5,7 млн. души. Това е много, но по официални данни на Световната здравна организация всяка година близо 8 млн. души губят животите си заради тютюнопушене и близо 2 млн. от това, че са около пушачи. Тези данни не са затворили света, нито са накарали някого насилствено да се ваксинира срещу тютюнопушенето”, каза още проф. Вълчев.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията