Нидерландия замени Англия за студентите

Харвард излезе на мода, там учат 25 българи

Нидерландия замени Англия за студентите | StandartNews.com
  • Харвард излезе на мода, там учат 25 българи

Ковид-19 и Брекзит задържат у нас младежите, които доскоро се канеха да кандидатстват в чужбина. В същото време те и пренареждат интереса на онези, които все пак са избрали да учат навън, като извадиха Англия от първото място. Интересът на родните ученици към висше образование във Великобритания е намалял с 50% заради Брекзит, тъй като вече нямат право на студентски кредити и таксите стават прекалено високи. Намалял e и въобще интересът към университети в чужбина - тази година в МОН са били заверени по-малко количество дипломи с апостил, което позволява кандидатстване с чужбина, при това бройката е хиляда по-ниско спрямо миналата година. Основното, което променя нагласите на родителите, е ковид-19, невъзможността вече да учиш с кредит във Великобритания заради Брекзит, както и факта, че по-голямата част от обучението и в чуждите университети се извършва онлайн - тоест хлапето спокойно може да завърши университет в чужбина, докато си стои в стаята у нас. При това, без да плащаме наем. А и все повече семейства, чиито деца са планирали да кандидатстват навън, смятат, че подготовката от разстояние не дава същата стойност и не си струва да заплащат за нея, след като могат да запишат детето и в български университет. Има няколко специалности, които са напълно равностойни на това, което детето ти ще получи в чужд университет и дори подготовката е по-добра, ако вузът в Холандия например е с по-нисък ранг, твърдят родители и кандидат-студенти. С две думи -

ковид ни накара да преоткрием българското

И да установим, че поне понякога то е качествено.Иначе големият печеливш от промяната в нагласите е Нидерландия - тя регистрира 35% ръст на родните кандидати, които са стартирали тази години обучението си там.Това показват данни на консултантска къща "Интеграл", организатор на форума "Световно образование". Въпреки кризата, ръстът на ранните заявки за следване там за следващата академична 2022/23 година е над 80%, отчитат от фирма "Интеграл" на база на данните от вече проведения виртуален формат на изложението през септември.Специалностите в Нидерландия, към които нашите абитуриенти са се насочили догодина, са компютърни науки, бизнес и мениджмънт, гейм дизайн, анимация, психология."Тенденцията е кандидатите да комбинират повече от 2 държави - Великобритания със САЩ, Великобритания със скандинавските държави и др", коментират още от "Интеграл". 25% от искащите да учат в чужбина висше образование вече са избрали конкретна държава, 43% са се насочили към Нидерландия, а останалите се колебаят. След Нидерландия, най-голям е интересът към Германия, Англия, Австрия, САЩ, Италия, Дания, Испания, Франция.

Белгия е новата изгряваща дестинация

тъй като таксите й са достъпни - 962 евро за бакалавърски програми.След Брекзит се наблюдава и интересна тенденция на засилване на интереса към университетите в САЩ, съобщават консултантите, допълвайки, че тази година на изложението "Световно образование" ще бъдат представени и 4 университета от САЩ. Цената на следването там се е изравнила с тази в Обединеното кралство, а в някои случаи дори е по-ниска. В същото време качеството на висшето образование в САЩ продължава да държи максимално високо ниво, казват те. "Българите се интересуват дори от обучение в Харвард, за което може би има значение и актуалната обществена ситуация в страната", коментира Николай Христанов, консултант за висше образование в "Интеграл".

В момента в Харвард учат 25 българи

"Първото, което казваме задължително на нашите клиенти с интерес към обучение в Харвард е, че това е една много взискателна задача! За 2021 г. там са кандидатствали над 50 000 души, а приетите са малко над 2000", казва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай