Незаконен колеж лъже фермери с евродипломи

Учредителите си измислят финансиране от организации, които не отпускат пари за университети

Незаконен колеж лъже фермери с евродипломи | StandartNews.com

На 22 март в Дряново отвори висше училище, което не е регистрирано на наша територия, но вече има записани над 20 души

Вие сте фермер и искате да научите колкото може повече за биодинамичното земеделие? Искате да станете бакалавър по специалността и да вземете диплома? Моля, запишете се в новия Колеж по биодинамично земеделие в Дряново. За да се окажете в крайна сметка с диплома менте.
От днес така нареченият колеж, претендиращ, че издава тапии на фермери в областта на биоземеделието, се очаква да отвори врати. Въпреки че неговото откриване ще бъде твърде символично, тъй като той ще обучава предимно задочно и по индивидуални учебни програми. Според проекта, в него могат да се запишат хора, които се занимават или искат да се занимават с фермерство по европейски стандарти и да получат европейска диплома. Малката подробност, която висшето училище спестява, е, че няма как да получат нито българска, нито европейска такава. На практика, че ще пият една студена вода срещу 1500 лева за семестър.
Вузът всъщност предлага дипломи от така наречения Кросфийлд институт, базиран във Великобритания. На сайта на въпросния институт обаче ясно се вижда, че той предлага предимно следдипломни квалификации, а не бакалавърски документ, тоест не дава висше образование. Висшето училище не е регистрирано у нас и не е одобрено от Националната агенция за образование и акредитация, без чието разрешение и гласуването на парламента няма как да бъде разкрито. На въпрос на „Стандарт“ човекът, посочен за контакти с колежа – Николай Зайцев, заяви, че хората може да не получават български дипломи, но пък ще се радват на чисто английски. „Не е необходимо те да бъдат одобрявани в България, защото са чуждестранни“, заяви той. В действителност обаче всяка чужда диплома преминава през одобрението на Националната агенция за информация и документация /НАЦИД/, за което т. нар. колеж не предупреждава студентите си. Нещо повече - на сайта на НАЦИД е записано, че чужди дипломи се признават само ако обучението на висшистите е проведено във филиал на чуждото висше училище, който е разкрит в съответствие с изискванията на съответната държава. За дряновския колеж това не важи – той няма одобрение от агенцията. Следователно неговите дипломи няма да бъдат нищо повече от лист хартия, за която студентите му ще заплатят по 1500 лева на семестър. |Посочено е, че те могат да платят таксата и с работа в колежа. Според Зайцев, записани са вече около 20 души, предимно хора, които се занимават с фермерство и чиято сила явно не е да проверяват дали си дават парите за лист хартия.
Проектът за колежа е одобрен от община Дряново още преди няколко години, като на учебното заведение дори е предоставен терен. Спестена от учредителите е обаче информацията, че дипломите няма да бъдат валидни по българскте закони. Вместо това като източници на финансиране са посочени или организации, които не съществуват, или такива, които дават пари за наука, а не за колежи. Една от тях е „Хоризонт 2020“, която финансира изцяло научни проекти, при това с много високи научни качества. Въпреки че съвсем малко български научни организации са се промушили над високата летва, изисквана, за да им се отпуснат средства, колежът в Дряново е решил да си я напише в портфолиото. Написана е и програмата „Еразъм“, която финансира само студентски пътувания за обмен, не и учебни заведения, както и фонд „Юнкер“, какъвто, поне според данни в интернет, не съществува /б. ред. има План "Юнкер"/. В същото време студентите биват приемани без изпит, само чрез подаване на апликационна форма, за обучение в бакалавърска степен. Програмата била „гъвкава“ и според нуждите на всеки от студентите, обяснява висшето учебно заведение. В момента, поне докато не се появи първият студент, опитващ да легализира диплома от вуза, българската държава няма как да се самосезира, поне според сегашното законодателство. В резултат трябва някой амбициозен фермер да налее 12 000 лева в такси на колежа, за да достигне до легализация и да се разбере, че на територията на България действа вуз, който не е одобрен от българските стандарти. Едва тогава и държавата би могла да се намеси.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай