Немската гимназия в София пак е номер 1

В топ 5 с най-висок успех от матурата по български са 4 столични училища и частна гимназия от Велико Търново

Немската гимназия в София пак е номер 1 | StandartNews.com

И през тази година с най-висок среден успех на държавния зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ в 12-и клас са зрелостниците от 91-ва Немска езикова гимназия в София - 5,70. Гимназията е на първо място и по най-висок среден резултат на учениците и от втория задължителен държавен зрелостен изпит по 13 предмета, който сега е 5,75. Това стана известно при представянето на резултатите от държавните зрелостни изпити в Министерството на образованието и науката.

На второ място на матурата по БЕЛ е 73-то Средно училище "Владислав Граматик" в София, като неговите зрелостници са със среден успех 5,63.

На трето място е Американският колеж в София, със среден успех 5,59.

На четвърто място е 164-та Испанска езикова гимназия в столицата със среден успех по БЕЛ 5,56.

След нея е Частната профилирана гимназия "АК - Аркус" от Велико Търново, чиито зрелостници са със среден успех 5,49.

На шесто място по БЕЛ е Софийската математическа гимназия /СМГ/, със среден успех по БЕЛ 5,48. Рекордно постижение е постигнала възпитаничка на училището, която има четири пълни шестици от матурите. Тя се явила на български, математика, а матурите й по желание са химия и биология.

След тях с еднакъв среден успех по БЕЛ са Девета френска езикова гимназия в София и Немската езикова гимназия "Гьоте" в Бургас, като зрелостниците в тези две училища са със среден успех 5,45. След тях са учениците от Първа английска езикова гимназия в София, постигнали среден успех по БЕЛ 5,44. На десето място в класацията за най-високи средни резултати от матурата по БЕЛ е Езиковата гимназия "Пловдив", с успех 5,43.

На втория задължителен държавен зрелостен изпит по 13 предмета, по избор на зрелостниците, на второ място след 91-ва Немска езикова гимназия /5,75/, са СМГ и Американският колеж в София, които са със среден успех 5,74. След тях е частното езиково средно училище "Дорис Тенеди", със среден успех на втората матура 5,73, следвано от ППМГ "Акад. Никола Обрешков" в Бургас и от частното средно училище "Увекинд", които имат среден успех 5,65. След тях е частната езикова гимназия "Проф. д-р В. Златарски" в София, със среден успех на втората матура 5,64.

След нея е Първа езикова гимназия във Варна с успех 5,63. Със среден успех на втората матура 5,62 са зрелостниците от Езиковата гимназия "Пловдив" и от Първа английска езикова гимназия в София.

В двете класации на училищата с най-високи средни резултати на двете задължителни матури участват само училища от страната, които имат над 20 зрелостници.

  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай