Събота,

Немската гимназия в София пак е номер 1

От: Стандарт -
1321
Немската гимназия в София пак е номер 1
A
A
A

И през тази година с най-висок среден успех на държавния зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ в 12-и клас са зрелостниците от 91-ва Немска езикова гимназия в София - 5,70. Гимназията е на първо място и по най-висок среден резултат на учениците и от втория задължителен държавен зрелостен изпит по 13 предмета, който сега е 5,75. Това стана известно при представянето на резултатите от държавните зрелостни изпити в Министерството на образованието и науката.

На второ място на матурата по БЕЛ е 73-то Средно училище "Владислав Граматик" в София, като неговите зрелостници са със среден успех 5,63.

На трето място е Американският колеж в София, със среден успех 5,59.

На четвърто място е 164-та Испанска езикова гимназия в столицата със среден успех по БЕЛ 5,56.

След нея е Частната профилирана гимназия "АК - Аркус" от Велико Търново, чиито зрелостници са със среден успех 5,49.

На шесто място по БЕЛ е Софийската математическа гимназия /СМГ/, със среден успех по БЕЛ 5,48. Рекордно постижение е постигнала възпитаничка на училището, която има четири пълни шестици от матурите. Тя се явила на български, математика, а матурите й по желание са химия и биология.

След тях с еднакъв среден успех по БЕЛ са Девета френска езикова гимназия в София и Немската езикова гимназия "Гьоте" в Бургас, като зрелостниците в тези две училища са със среден успех 5,45. След тях са учениците от Първа английска езикова гимназия в София, постигнали среден успех по БЕЛ 5,44. На десето място в класацията за най-високи средни резултати от матурата по БЕЛ е Езиковата гимназия "Пловдив", с успех 5,43.

На втория задължителен държавен зрелостен изпит по 13 предмета, по избор на зрелостниците, на второ място след 91-ва Немска езикова гимназия /5,75/, са СМГ и Американският колеж в София, които са със среден успех 5,74. След тях е частното езиково средно училище "Дорис Тенеди", със среден успех на втората матура 5,73, следвано от ППМГ "Акад. Никола Обрешков" в Бургас и от частното средно училище "Увекинд", които имат среден успех 5,65. След тях е частната езикова гимназия "Проф. д-р В. Златарски" в София, със среден успех на втората матура 5,64.

След нея е Първа езикова гимназия във Варна с успех 5,63. Със среден успех на втората матура 5,62 са зрелостниците от Езиковата гимназия "Пловдив" и от Първа английска езикова гимназия в София.

В двете класации на училищата с най-високи средни резултати на двете задължителни матури участват само училища от страната, които имат над 20 зрелостници.

  


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията