Министърът на образованието: Когато гасим пожари ставаме ли пожарникари?

Най-трагичен е преходът между 4 и 5 клас, каза акад. Денков

Министърът на образованието: Когато гасим пожари ставаме ли пожарникари? | StandartNews.com

Най-трагичен бих могъл да кажа, че е преходът между 4 и 5 клас. Причините са различният подход към преподаването и появата на различни учители по-различни предмети. В 5 клас става един изключително тежък преход и той трябва да бъде променен като подход. Това каза образователният министър акад. Николай Денков пред БНТ. 

По думите му има свръхчувствителност сред родителите за матурите, но трябва да бъдем изключително внимателни. Тази година за първи път имахме 108 броя изпити, с различни изпитни материали в рамките на месец, като това е много повече, отколкото миналата година, обясни Денков.

С 4 точки са компенсирани учениците в 10 клас на изпита по математика заради сгрешената формула. Действително сгрешените формули са създали напрежение заради конвертиран файл, при който скобите във формулата са изчезнали. Имало е и училища, които не са получили правилните формули. Затова учениците са компенсирани служебно с 4 точки в задачата, която се е изисквало да се използва правилната формула. 

Във връзка с матурата след 7 клас, Денков обясни, че разказът "Талисманът" на матурите след 7 клас съответства на всички изисквания. Много е опасно да се плъзнем по линията затова, че не ни харесва авторът, ако няма проблем в разказа. Нашата цел е да имаме най-добрите текстове за седмокласници, за да може да го преразкажат, каза образователният министър. 

За Националното външно оценяване след 4 клас и професията "Пожарникар", Денков обясни, че трябва да се влезе малко по-дълбоко в логиката затова какво представлява професията "Пожарникар". Според Денков децата трябва да знаят, че пожарникарят не е просто човек, който гаси пожар. Ако сега избухне пожар и ние с вас започнем да гасим, това прави ли ни пожарникари? Ако утре обясняваме урока на децата си, това прави ли на учители?, запита просветният министър.

Той смята, че истерията около този въпрос не е съвсем конструктивна.  Денков ще чака да свършат изпитите, за да се мисли дали ще има промяна в учебния материал или не. 

Той не знае дали кабинетът ще падне след вота на недоверие, внесен от ГЕРБ. Би могло да има друга конфигурация в парламента, но целта е да се промени България, а не просто да се върне старият модел на управление. Трябва да се търси друга конфигурация на властта, ако вотът на недоверие мине, защото няма значение дали премиер ще е Кирил Петков или Асен Василев, а са важни целите на управление, подчерта министърът. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай