Понеделник,

Маски в училищата? Решението предстои

От: СТАНДАРТ -
384
Маски в училищата? Решението предстои
A
A
A

Какви ще бъдат мерките срещу коронавируса в училищата? Отговорът ще стана ясен в сряда, съобщи просветният министър проф. Николай Денков в интервю за NOVA NEWS.

В сряда ще имаме окончателния вариант на противоепидемичните мерки, които се налага да се спазват в училищата, каза Денков. Той увери, че в него ще има малки промени спрямо това, което вече бе обявено. Децата от 1 до 4-ти клас ще носят маски само по време на междучасията, когато се срещат с деца от друга паралелка.

„Ясно е, че присъственото обучение не може да бъде заменено с електронното. В едни нормални условия електронното образование може да допълва присъственото, но не може да бъде алтернатива. Ние обаче не сме в нормални условия и трябваше да потърсим максимални възможности за присъствено обучение”, посочи още Денков.

„Променихме философията на насоките, които са публикувани на сайта на МОН – максимално присъствено обучение, като затварянето ще бъде само при взимане на необходими медицински мерки. Няма да има наедро затваряне в страната”, увери министърът.

По думите му е важно да се разбере, че ако има разпореждане за затваряне, то идва изцяло от здравните власти. „Ние следим дали има локален проблем в дадено училище – ако има 10% отсъстващи по причини, свързани COVID-19 или ако има едно разболяло се дете, трябва да се затвори паралелката, но това пак не засяга цялото училище и цялата област”, каза служебният министър на образованието и науката.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com