Маски и в час. Решението вземат училищата

Педагогическите съвети ще определят за кои класове да важи мярката

Маски и в час. Решението вземат училищата | StandartNews.com

Маските вече може да са задължителни не само в коридорите на училищата, но и по време на част. Решението за това обаче ще вземат педагогическите съвети. Това става ясно от писмо на просветния министър Красимир Вълчев до директорите, изпратено чрез началниците на образователни инспекторати. Той уточнява, че това решение може да бъде за определени класове или за всички ученици с оглед защита на здравето на учители и ученици.

Носенето на маски от гимназистите в 11-и и 12-и клас по време на часове по профилирана подготовка е наложително, подчертава министърът. Причината е, че когато има смесване от различни класове, се нарушава принципът на невзаимодействие. Още в края на миналия месец от МОН обясниха, че се обмисля поставянето на маски по време на час да бъде препоръчително за учениците от 11-и и 12-и клас в профилирана подготовка, когато се налага смесването на повече от един клас по време на занятията.

В писмото е посочено още, че ако се осъществяват дейности с ученици от различни класове или етапи и не е възможно да се осигури дистанция от 1,5 м между учениците от различните паралелки, при провеждане на олимпиади и състезания в класните стаи и другите учебни помещения като кабинети, физкултурен салон, лаборатории, работилници също е наложително носенето на маски.

При учителите, които преподават само в една паралелка, носенето на защитна маска е задължително за времето, когато осъществяват близък контакт с учениците. При наличие на разстояние по-голямо от 1,5 м между педагозите и децата, е допустимо те да са без маска. „Учителите могат да продължат да използват защитни шлемове, но само като допълнение към защитните маски за лице.“, посочва министърът.

„В последните седмици развитието на епидемичната обстановка, свързана с COVID-19 в страната ни, се усложнява. Разработените насоки преди началото на учебната година позволиха тя да започне в една контролирана среда и да даде увереност при вземането на решения на ниво училище. С навлизането в есенно-зимния период ситуацията с епидемията от COVID-19 и други вирусни заболявания се влошава, като едновременно с това става все по-динамична и неравномерна в различните области и общини на страната. Ето защо от изключително значение са и личните предпазни средства.“, мотивира предложението Вълчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай