Малки училища връщат учениците в клас

По настояване на МОН в първия ден няма да се пишат отсъствия

Малки училища  връщат учениците в клас | StandartNews.com

80 учебни заведения в Пловдивска област днес се връщат присъствено  паралелки, които са единствени в даден клас, и по графика за ротация би трябвало да се обучават онлайн. 

Както „Марица“ писа, заповед на здравния министър от вчера позволи да се направи изключението  за училищата в малки населени места, тъй като там децата са малко и връщане на повече от 3 класа наведнъж няма да доведе до струпване. За всички останали продължава възприетият вече принцип – до 17 февруари в училище са 7., 8. и 12. клас, след което за по две седмици ще се завъртят 5., 10., 11. и 6., 9., 12.

След като вчера бе направена експресна организация, от днес освен начален етап на училище са и учениците от прогимназиален и гимназиален курс в по-голямата част от малките училища в Пловдивска област. Сред тях са например учебните заведения в Долни Воден, Боянци, Златовръх, Мулдава, Стрелци, Житница, Калояново, Песнопой, Баня, Ведраре, Калофер, Куклен, Бенковски, Войводиново, Първомай, професионалната гимназия в Брезово. Има и пловдивски, които отговарят на профила в новата заповед за допустимите изключения – по една паралелка в клас имат СУ „Симон Боливар“, СУ „Найден Геров“, частните училища. Учениците там също се връщат в класните стаи от днес.

По настояване на МОН в първия ден няма да се пишат отсъствия – в случай, че до някого информацията не е стигнала и не  е успял да реагира.

За утре отлагат старта на присъствените занятия 31 малки училища от Пловдивска област. Директорите им трябва да представят в Регионалното управление на образованието заповедите си с посочени мотиви за отсрочката. Причините касаят основно трудна организация, проблеми с осигуряването на отопление, по-трудно информиране на учители и ученици, необходимост медиатори да отидат на място в местните общности.

Сред училищата, които ще върнат учениците присъствено от утре, са средното школо в Брезово, учебни заведения в Ръжево Конаре, Дълго поле, Кричим, Строево, Граф Игнатиево, Съединение, Професионалната гимназия в Куклен. Сред пловдивските са СУ „Константин Величков“ и Професионалната гимназия по машиностроене.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай