Лампи против Ковид в клас - за и против

28-о оборудва класните стаи, 51-о сложи дезинфекцираща рамка на входа

Лампи против Ковид в клас - за и против | StandartNews.com
  • 28-о оборудва класните стаи, 51-о сложи дезинфекцираща рамка на входа
  • Струват от 60 до 3000 лева, разнобой между специалистите


Лампи против Ковид - това е поредното предизвикателство, пред което се изправят директорите на училища в условията на коронавирус и присъственото започване на школската година. Търговци, някои от които искат да ловят риба в мътна вода, ги атакуват с оферти за бактерицидни и ултравиолетови лампи, маски, шлемове, дезинфектанти. Както и за термометри, които мерят температура, нормална за гробницата на Нефертити.
Почти всяко училище в София стартира учебната година с дискусия трябва или не да се купуват лампи, които убиват микроби и бактерии. От една страна директори, учители и родители искат максимално да защитят здравето на децата, от друга - няма достатъчно яснота кои от уредите са ефективни и приложими ли са в класните стаи. Известно е, че при кашляне, кихане и дори говорене, се отделят вирусни частици. Върху стоманени повърхности те могат да живеят до 7 дни, върху дървени - 2. Затова и лекарски и зъболекарски кабинети, операционни и други помещения, които изискват стерилност са оборудвани с най-ново поколение защитни лампи. Но приложими ли са за класните стаи?
Офертите за бактерицидни и ултравиолетови лампи, които директорите са получили, варират от 60 до 3000 лева, показа проверка на "Стандарт".
"Получих няколко такива, но в крайна сметка ми стана ясно след консултация с колеги, че лампите могат да работят само в отсъствие на децата, защото иначе са вредни за тях. Така и не закупихме нищо. Нямаме и толкова голям бюджет, защото сме малко училище, но ако родителите държат, по-добре да съберат пари и да ги закупят те, стига да постигнат съгласие, че от това има полза", коментира директорът на 107 училище "Хан Крум" Данко Калапиш. След използване единия вид лампи помещението трябва основно да се проветри. Затова препоръката за тях е да се ползват само нощем.
Колегите на Калапиш от ромското училище във Филиповци обаче закупили 5 лампи по най-ниската тарифа, като при това получили и отстъпка.
Търговци, които отдавна са в този бранш, твърдят, че има техни колеги, които не разясняват на директорите истинските параметри на въпросните лампи, а само дават ценови оферти и се възползват от това, че училищата са притиснати от изискванията на МОН за присъствена подготовка в клас, за да сключат сделка. Според тях трябва много да се внимава при избора между ултравиолетови и бактерицидни лампи. Едните са по-евтини, но не могат да се използват в помещения, където има хора и особено деца. Те са добри за складове или за магазини след края на работното време, за да могат да дезинфекцират облеклата или опаковките на стоките, когато в помещението няма никой, но са неприложими за училищата. Според специалисти, цената зависи до голяма степен от дължината на светодиода, тъй като от него пък зависи вълната, която ще се разпростре. По-дългите светодиоди са и от по-скъпите.
За съжаление, тъй като нито МОН, нито РЗИ са дали някакви препоръки на училищата какво да ползват, всеки действа според бюджета си и собственото си проучване кои лампи са подходящи и кои не.
28-о СУ "Алеко Константинов" в София е закупило 25 UV лампи. Те са от ново поколение, които не излъчват вредния за организма озон, родителите са много щастливи и подкрепят идеята, каза директорът Станимира Стоева. Идеята възникнала още преди две години, защото всички учители страдат от остри респираторни заболявания. Поради дефицита трудно се намират хора, които да ги заместват. Затова взехме решение още през лятото да оборудваме всяка класна стая с такава UV лампа, коментира Стоева. Тя обясни, че в училището предстои изграждане на датчици, които да задействат изключването на лампите, когато в класната стая влезе дете.
Още през февруари ЧОУ "Образователни технологии" е закупило бактерицидни лампи, с които се дезинфекцират класните стаи и помещенията след учебните занятия в тях. Уредът излъчва UVC светлина с дължина на вълната 253.7 nm, която унищожава всички патогенни микроорганизми и бактерии. Лампата унищожава също мухъл, плесен и спори в помещението.
Иновативното столичното 51 средно училище "Елисавета Багряна" сложи умна рамка за хигиена на ученици и учители. Тя има диспенсер за почистващ гел за ръце, както и диспенсери за еднократни ръкавици и маски. Преминавайки през нея, деца и учители стъпват по дезинфекционна постелка, напоена със специален разтвор, който хигиенизира подметките на обувките. В същото време 10 дюзи от висок клас пулверизират дезинфекциращ разтвор под формата на фина мъгла, който не е опасен за преминаващите хора.
Отделно стои въпросът с термометрите, за които МОН и РЗИ също не са дали указания. Още преди време директорът на 119 СУ Диян Стаматов каза, че закупили термометри от обикновена аптека, съгласно които някои от учениците, които са се явили на матура, би трябвало да не са между живите, защото температурата им е била 34 градуса. Подобни термометри има и в сградата на самото образователно министерство, където на посетителите също бива измервана температура под 35 градуса.
Някои от директорите споменаха, че са дали по 200 лева на месец за разсрочено плащане на по-точни термометри във вид на таблет, които все пак да отговарят на здравните изисквания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай