Събота,

Кр.Вълчев: Предстои нова акредитация на вузовете

От: Стандарт -
A
A
A

По повод приетите преди седмица промени в Закона за висшето образование министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи, че новите политики на висшите училища ще бъдат формулирани до 3-4 месеца.

Предвижда се въвеждането на нов модел на управление на висшите училища. Новият модел цели да има ясни отговорности пред ръководствата им, прозрачност и отчетност.

Пред БНР министър Вълчев посочи кои са най-важните стъпки.

„Предвиждаме изготвянето на списък със стратегически цели и задачи, а и политики на всяко едно висше училище. Сега предвиждаме своеобразни образователни одитори в Националната агенция за оценяване и акредитация“, каза той.

Основните промени няма да дойдат само от закона, но и от новата методика, която трябва да приеме Националната агенция по оценяване и акредитация, стана ясно от думите на министър Вълчев.

„До една година ще започне акредитацията по новия начин - всички професионални направления по едно и също време. Новата методика се надявам да бъде приета в следващите няколко месеца. До три-четири месеца ще формулираме политиките на висшите училища заедно с академичните ръководства, договорите за управление на ректорите, които се надяваме малко да им променят стимулите - те трябва да са съотговорни вътре към академичната общност, с мандатната програма, с това, което са обещали“, обясни просветният министър.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички