Вторник,

Кр.Вълчев: Предстои нова акредитация на вузовете

От: Стандарт -
157
Кр.Вълчев: Предстои нова акредитация на вузовете
A
A
A

По повод приетите преди седмица промени в Закона за висшето образование министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи, че новите политики на висшите училища ще бъдат формулирани до 3-4 месеца.

Предвижда се въвеждането на нов модел на управление на висшите училища. Новият модел цели да има ясни отговорности пред ръководствата им, прозрачност и отчетност.

Пред БНР министър Вълчев посочи кои са най-важните стъпки.

„Предвиждаме изготвянето на списък със стратегически цели и задачи, а и политики на всяко едно висше училище. Сега предвиждаме своеобразни образователни одитори в Националната агенция за оценяване и акредитация“, каза той.

Основните промени няма да дойдат само от закона, но и от новата методика, която трябва да приеме Националната агенция по оценяване и акредитация, стана ясно от думите на министър Вълчев.

„До една година ще започне акредитацията по новия начин - всички професионални направления по едно и също време. Новата методика се надявам да бъде приета в следващите няколко месеца. До три-четири месеца ще формулираме политиките на висшите училища заедно с академичните ръководства, договорите за управление на ректорите, които се надяваме малко да им променят стимулите - те трябва да са съотговорни вътре към академичната общност, с мандатната програма, с това, което са обещали“, обясни просветният министър.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички