Ковид-коридори в училищата

Синдикатите настояват МОН да каже кой плаща разходите за PCR тестове, термометри и дезинфектанти

Ковид-коридори в училищата | StandartNews.com
  • Школата въвеждат специален софтуер, за да сметнат разходите си за коронакризата
  • Синдикатите настояват МОН да каже кой плаща разходите за PCR тестове, термометри и дезинфектанти

Училищата ще започнат учебната година присъствено, но трябва да разработят така наречения "екшън план" какво се случва, ако се стигне до зараза с коронавирус. Това реши отрасловият съвет към Министерството на образованието, след като преди това се тиражираха три възможни сценария за реакция при евентуална зараза.
Съгласно единия от тях присъствено трябваше да започнат само децата от началния курс, петокласниците и тези в осми клас. Дори имаше варианти един клас да бъде разделен на две, като половината учат сутрин, а другата следобед. Впоследствие бе решено всички да учат присъствено при спазване на мерки за сигурност, които обаче изглеждат смехотворни по време на пандемията. Едната от тях е децата да се движат в училищните коридори само еднопосочно. Дори и това да се организира, не е ясно как 30 души в клас без маски ще могат да спазват мерки. Отрасловият съвет и МОН са взели решение, ако има заразен ученик с коронавирус, под карантина да бъде само класът. Не е ясно обаче какво става с учителите, които са били в контакт с този клас. Ако това са ученици над четвърти клас, би трябвало под карантина да попаднат всички техни преподаватели, което означава, че евентуално ще могат да водят само дистанционно обучение за останалите паралелки. В същото време учителите са били в контакт и с ученици  от други класове, така че не се знае дали карантината не трябва да обхване по-широка група от хора, смятат от родителските организации. Някои от тях настояват за семейства, които имат примерно деца с астма и не искат да ги пращат в клас, да се организира специално дистанционно обучение, за което законът вече дава възможност.
В същото време учителският синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" в специално изявление заяви, че ще настоява за справка от министерството на финансите колко пари са преведени на училищата за термометри, дезинфектанти и други Ковид мерки, които трябваше да бъдат въведени по време на матурите. Веднага след публикуването на текста от председателя на синдиката д-р Юлиан Петров заваляха писма от директори в социалните мрежи, които заявяват, че не са получили нито стотинка от МОН и финансовото ведомство и са купували всичко от училищния бюджет, предназначен преди всичко за плащане на учителските заплати и училищните разходи. "Дори закупихме софтуер, за да изчислим разходите си по време на Ковид кризата", написа във Фейсбук директорът на 107-мо ОУ Данко Калапиш.
Синдикатът пита също и кой ще плаща сумите за PCR тестове, ако един ученик се окаже заразен и трябва да бъдат тествани всички деца и преподаватели, като настоява държавата да разпише специален регламент за подобни случаи, след като държи на присъственото обучение на децата. Много от директорите обаче са на мнение, че до началото на учебната година трябва да се получат указания от здравното министерство, за да са абсолютно сигурни как ще процедират. Директори вече заявяват, че имат учители с хронични заболявания, които се притесняват от присъствена учебна година и предпочитат да преподават дистанционно, а някои от по-възрастните дори настояват да се пенсионират.
В момента работна група от експерти на МОН, МЗ и други институции обсъждат единни правила за всички образователни институции за обучение по време на епидемиологична обстановка - това е здравният протокол, който ще е задължителен за всички. Обсъждат се и препоръчителни стратегии и решения за организацията на учебния процес, които МОН ще предостави на учебните заведения, като всяко ще може да реши според възможностите си как да организира учебния процес при случай на COVID-19 в школото. Тъй като училищата са с различна материална база и някои са само на една смяна, те могат да решат да разделят паралелката на две. Едната седмица част от децата ще учат дистанционно, а в другата - в клас. Има и вариант половината ученици да учат сутрин, а другата следобед, но не е ясно как това ще бъде обезпечено с достатъчно кадри.
Решението изглежда добро, но в него не се взема предвид, че значителна част от родителите изчерпаха платения си годишен отпуск по време на извънредното положение и няма да имат възможност да гледат първолака вкъщи, ако му се наложи да учи дистанционно. Има и препоръка междучасията на децата да се разминават, а малчуганите да си носят храна от вкъщи, за да не се редят на лавката. Ако все пак това се наложи, трябва да сложат маска. Указанията ще бъдат обсъдени с широк кръг представители на образователната общност, с родители и социални партньори. Препоръките ще бъдат изготвени в период от време, достатъчен за организация на самите училища", посочиха от министерството.
Сред задължителните правила, които в момента се обсъждат със здравното министерство, ще са редовна дезинфекция на класните стаи и коридорите, уведомяване на родителите в случай на установяване на заразено  дете, правила за действия при ученик със симптоми, както и 5-минутна сутрешна беседа, свързана с коронавируса - ще се говори за нуждата и ползата от дезинфекция, ще се обръща внимание на чувствата и емоциите на учениците в коронавирусната ситуация и т.н. Нещо подобно бе въведено в Германия - предмет "коронавирус", в който на учениците се обясняват основни неща, свързани със заболяването.
Родители, които не искат да пускат децата си в клас по време на пандемията, са притеснени и от факта, че ако искат да ги запишат в дистанционна форма, срокът е 30 август, а просветното министерство няма вид да е готово с ясен регламент за решаване на проблема.
Смесеният вариант на обучение също не е регламентиран законово. Подготвените от МОН промени в училищния закон, които засега са приети само на първо четене, предвиждат до 20% от часовете да са дистанционни, но само за иновативните училища. Планирана е и възможността по медицински причини даден ученик да учи дистанционно. Ако се налага отделен ученик да отсъства - по болест, например счупен крак, или ако се налага родителите му да пътуват поради лечение в друг град, той също ще има възможност да учи от вкъщи чрез виртуална класна стая, докато учителят преподава в реална класна стая.
МОН обмисля също да създаде банка с резервни учители на областно и национално ниво, в която да се включат дори и студенти, които да помагат на системата в случай на нужда от заместване на заболели учители. Програмата "Заедно в час", която изпраща преподаватели в рискови училища, също увеличи обхвата на млади хора, които искат да станат педагози. Все още се обмислят работещи решения за първия учебен ден - в никакъв случай на 15 септември няма да се правят традиционните големи тържества със струпване на стотици ученици и родители, но пък се умуват варианти на безопасно посрещане за учениците.
До 25 август 2020 г. на образователните институции ще бъдат предложени два протокола - един за организацията на учебната дейност (с препоръчителен характер, където ще има широк, отворен списък от възможности за прилагане от училищата при кризисна ситуация) и един за медицинската страна на проблема (със задължителни мерки за спазване от всяко училище), написа и председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов в профила си във Фейсбук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай