Коронавирусът събаря теми от матурите

Теми от матурите за 4-и, 7-и и 10-и клас може да отпадват

Коронавирусът събаря теми от матурите | StandartNews.com

Теми за 4-и, 7-и и 10-и клас може да отпадват от матурите, ако децата не могат да ги усвоят заради двойната грипна ваканция и вероятността тя да бъде удължена. Това съобщи министърът на просветата Красимир Вълчев пред Нова тв. Заради грипните ваканции децата са отсъствали от 6 до 16 дни, средно по 10. Системата позволява пропуснатият материал да бъде преразпределен и усвоен без да се налага удължаване на учебната година, обясни Вълчев. Но, ако все пак това не се случи, от матурите може да отпаднат теми, най-вероятно последните в учебната програма. Ще се гледа нивото на най-изостаналата област в България.

Това не важи за 12-класниците, тъй като те са усвоили материала за матура в 10-и и 11-и клас.

Грипната ваканция в страната няма да се удължава засега. Децата са на училище в четвъртък. Но тъй като случаите на грип Б в София се увеличават многократно може да се окаже, че за столицата ваканцията ще бъде удължена. Ситуацията се следи ден за ден и решението ще бъде взето в последния момент. Досега само в Пловдив ваканцията е удължена до края на седмицата.

За Плевен и Варна, където са случаите на коронавирус, ваканцията е до врото нареждане. Там решенията кога децата ще се върнат в класните стаи зависят от препоръките на националния кризисен щаб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай