Колко да работят учителите над 50 години

Идеята е - един час по-малко седмвично

Колко да работят учителите над 50 години | StandartNews.com

Учителите над 50 години да работят с един час по-малко седмично, за да се облекчи натоварването, под което са подлагани. Това предложение са направили към МОН от синдикат „Образование" към КТ „Подрепа".

„Това би било правилно политическо решение за съхраняване на учителите до високата им отредена възраст за пенсиониране“, посочват в своята позиция

В нея е изтъкнато, че националната политика за превенция на учителя от „прегаряне“ е символична, а традиционните за ЕС компенсаторни механизми са в предзародишно развитие.

Един от тях е ранното пенсиониране с до три години без за това да ги задължават техните директори, което стана факт след промени в Кодекса на труда.

 Според новия текст учители и директори на образователни институции могат единствено по собствено желание да се пенсионират до три години по-рано от възрастта, за трета категория труд.

Национална анкета на Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" е показала още, че 98% от анкетираните са демонстрирали съгласие учителската професия да бъде прекатегоризирана към втора категория труд.

По проучвания на Синдиката „Образование", по време на дистанционното обучение, което продължава почти година, натоварването на учители и директори се е повишило с между 15 и 20 процента, което неминуемо е довело и до по-интензивно „прегаряне“ на професията на педагогическия специалист.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай