Хартиеният дневник в училищата отива в историята

Електронният документ ще спести хиляди левове, казват от МОН

Хартиеният дневник в училищата отива в историята | StandartNews.com

Всички училища в страната трябва да водят дневниците си само в електронен вид от учебната 2022/2023 г. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката. Изискването се въвежда и за детските градини, Центровете за подкрепа на личностното развитие и останалите образователни институции.

Решението хартиеният документ да се смени с дигитален е прието още през 2016 г., но досега то е прилагано частично и директорите са можели да избират как да водят документацията. 

Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование на МОН вече е напълно готова и образователните институции имат всички необходими условия да въведат електронния дневник, заявяват от ведомството. Услугата е безплатна и ще спести средства за отпечатване на хартиени дневници.

За настоящата учебна година за това са похарчени около 200 000 лв., въпреки че заявките за хартиените документи са намалели повече от два пъти спрямо предходната година. 

Остава възможността за избор на училищата дали да използват софтуерни продукти на външни доставчици срещу заплащане, или безплатните електронни дневници в Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование на МОН.

Всички електронни дневници ще се съхраняват във формат PDF за срок от пет години и ще бъдат разпечатвани само при необходимост.

От идната учебна година с въвеждането на електронни досиета на учениците отпада и воденето на хартиени лични картони. От този септември хартиени могат да останат ученическата книжка и личната карта, посочват от МОН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай