"Къде сбъркахме, Методий" - бисери от онлайн обучението

Шегички сравняват онлайн уроците със спиритически сеанс заради честото пропадане на връзката

"Къде сбъркахме, Методий" - бисери от онлайн обучението | StandartNews.com

Дистанционното обучение роди своите зевзеци, които в трудно време предпочитат да се засмеят, вместо да се оплачат. Творенията им - къде по-находчиви, къде горчиво-пиперливи, къде на ръба на недотам добрия вкус, продължават да се споделят в учителските групи в социалните мрежи, пише "Марица".   

И докато се приемат по различен начин от по-консервативните, по-докачливите и от тези, които повече носят на майтап, едно е сигурно за всички - вече не върви оправданието: „Забравих си домашното вкъщи“.

С доза смях помагат и децата.

В условията на обучение в електронна среда преподавател възлага за самостоятелна работа задача от учебника, в която условието е следното: „Гери има 12 рибки. Тя има голямо желание да подари на приятелката си 2 рибки. Колко рибки има сега?“. 

Когато в рамките на посочения срок учителката получава обратно снимка на страницата с решената задача, отговорът на хлапето от начален курс гласи: „12 рибки“. С пояснение до него: „Защото има желание, но не ги е подарила“.

Друг път второкласници в час по български език и литература стигат до урока с приказката за златната ябълка в нейния арменски вариант. И в учебната тетрадка към читанката последната задача е учениците да помислят за подходящ декор, ако трябва да я изиграят като театрално представление. В полето за рисунката се появява изобразено дете на маса и стол пред отворен лаптоп. А името на приказката в „балон“ като в комиксите подсказва, че чете тъкмо нея.

Снимка в домашни условия пък пресъздава мъката на родителите -  татко, легнал по корем на пода над отворени тетрадки, се мъчи да вникне в модерните учебни програми и методики за обучение. А в това време двамата му синове са се вторачили в телевизора зад него.

Карикатури отправят намигване и към учителки в режим на видеовръзка, които се чудят как да овладеят класа.

Една от тях, след като прочела писмата до Дядо Коледа на своите възпитаници, горещо му препоръчва да донесе на всички по един учебник по български език. И правописен речник.

Колаж с клошари и надпис „Бъдещият резултат от дистанционното обучение“ намеква за дефицитите в дългосрочен план, които се трупат при него.

Шегички сравняват онлайн уроците със спиритически сеанс, визирайки честото пропадане на връзката, което налага постоянно да се пита: „Лили, с нас ли си? Кажи нещо, ако ни чуваш“.  По Коледа се появи даже шарж с Исус пред лаптоп в конферентна връзка на Тайната вечеря, който казва: „Чакаме само Петър…“. 

Има дори нова версия на Вазовото „Аз съм българче“.

Един от най-популярните постове обаче е с други герои - създателите на славянската писменост. И двамата са си затворили очите, понеже не им се гледа какво се случва. „Къде сбъркахме, Методий?“, търси решение единият. И получава отговор: „Nz Kiro. Ko she pr?“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай