И НПМГ ще приема математици след 4 клас

Малките таланти ще кандидатстват с резултати от престижни състезания

И НПМГ ще приема математици след 4 клас | StandartNews.com
  • Повече задачи в прогимназията, цял континент отпадна от програмите за пети клас
  • Малките таланти ще кандидатстват с резултати от престижни състезания

И НПМГ ще приема математици след 4 клас. Дългоочакваната новина бе обявена на сайта на НПМГ "Академик Любомир Чакалов". С решение на Педагогическия съвет първите петокласници ще влязат в националната математическа гимназия от учебната 2021/2022 година. Досега прием след 4 клас имаше само СМГ.
Колективът на НПМГ е убеден, че обучението на ученици в ранна възраст е отлична основа за успешното им развитие в областта на математиката и природните науки в гимназиален етап. Новаторството и традициите са неотменна част от нашата работа и ние не се страхуваме от новото предизвикателство. Готови сме да приемем следващото поколение НПМГ-ении още в 5-ти клас, обяви ръководството на елитната гимназия.
Балообразуването ще се извършва съгласно изискванията на Наредба 10 на МОН и в него ще участват следните състезания:
1. Олимпиада по математика - областен кръг.
2. Европейско кенгуру.
3. Пролетни математически състезания.
4. Математика за всеки.
Регламентът за прием ще бъде обявен на сайта на Гимназията след 1 декември 2020 г., казаха още от НПМГ.
Повече часове по математика за учениците в V, VI и VII клас предлага МОН. Министерството иска също да бъде олекотен материалът и да има повече практически занимания.
Още през лятото просветният министър Красимир Вълчев анонсира промени в програмите по математика и география за V и VI клас. Специално за математиката анализи на МОН показаха, че часовете по този предмет не са достатъчни за усвояване на заложените в учебните програми компетентности, затова и министерството обеща да увеличи леко часовете им - с половин час на седмица (от 30 на 30.5 часа). В учебните програми се записва и условието те да формират умения у децата, а да не предпоставят зубрене. Основната цел е учениците да открият необходимостта от знанието и неговото приложение при решаването на конкретни житейски ситуации, пише в проектите.
Така часовете по математика за петокласниците ще се увеличат от 136 на 153 часа на година от учебната 2021/22 г., т.е. с половин час на седмица, като до одобряването на нови учебници ще се използват съществуващите. Самата учебна програма се олекотява - отпадат доста понятия като "признак на делимост", "неправилна дроб", "крайна десетична дроб", "диаграма", "пиктограма", "разстояние между две точки", "перпендикулярни прави" и т.н., което вероятно не означава, че те няма да се изучават от учениците, а просто че не е нужно учебниците да бъдат претрупани с тях.
По география в пети клас отпада цял континент -Антарктида. Шестокласниците пак ще учат, както досега, за Южна и Северна Америка, Азия и Австралия, но при тях отпада темата "География на континентите", както и темите за Океания и океаните на земята. Правят се и още някои облекчения. Например вече няма да се изисква децата да описват бреговете по карта и пътешествията на Колумб, Магелан и Америго Веспучи, да разказват за Оринокската и Лаплатската низина и др. Сред новите понятия отпада понятието "торнадо". Броят на новите уроци в учебника по география за шести клас не бива да е повече от 43.
По математика часовете в седми клас се увеличават от 144 на 162 на година. Новите уроци в учебника трябва да са не повече от 89, като отново се увеличава времето за упражнения, преговор и обобщения - от над 32 на над 37%, а времето за нови уроци намалява от 60 на 55%.
По физика при изучаване на темата за електричната енергия от учениците няма да се изисква да могат да пресмятат мощността на тока и разхода на електроенергия от битови уреди, въпреки че това би им трябвало най-много.
По химия при темата за химичната символика отпадат подтемите за химичните знаци и химичните формули, за наименованията на веществата, относителна атомна маса и относителна молекулна маса и химични уравнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай