Грозно! Учителки бият директорка, учениците гледат

Комисията по образование и култура към Столичния общински съвет се започнава със случая

Грозно! Учителки бият директорка, учениците гледат | StandartNews.com

142 ОУ "Веселин Ханчев" и 203 ПЕГ "Свети Методий" в столичния район "Красно село" не успяват да си поделят общинската собственост, от което възникват грозни конфликти. Това стана ясно на заседанието на комисията по образование и култура към Столичния общински съвет, предава Столица.bg.

Директорката на едното училище е била бита и гонена от учителки от другото училище, като децата са станали свидетели на абсурдната ситуация, разказа в комисията общинският съветник Грети Стефанова.

Тя поиска общинарите да вземат отношение по въпроса и да съдействат за разрешаването на конфликта между враждуващите страни, за да не стават децата свидетели на грозни сцени.

"Между 800 и 1000 деца гледат този цирк и това е в центъра на София", каза общинският съветник. Тя припомни, че трудното съвместно съжителство на двете училища е проблем, който остава нерешен от години.

Факт е, че има проблем между директорите на двете общински училища, потвърди Мария Минчева, директор на дирекция "Образование" в СО. Дирекцията води активна кореспонденция както с директорите, така и с районната администрация за изясняване на нещата, от Столична община са дали указания, но между двете директорки има остър личен конфликт и не може да се постигне консенсус, каза още тя.

Такива двойки училища, ползващи една и съща сграда, съществуват и в други райони на столицата, но случаят в "Красно село" е единствен, подчерта Минчева. Във връзка с проблема са проведени много срещи, като неофициално кметът на района Росина Станиславова е съобщила в писмо, че ще подкрепи сливането на двете училища, добави Минчева.

При условие, че това предложение се приеме от СОС, следва училищата да се обединят с нов номер и да бъде назначен нов директор, каза още тя, като добави, че личното ѝ мнение е, че това не е най-доброто решение.

В много от училищата, които ползват една и съща сграда, има проблеми, но те се решават с диалог, съдействие от районната администрация и конструктивно поведение, докато в "Красно село" воюват, коментира и общинският съветник Диян Стаматов, който също е директор на училище.

От комисията по образование и култура решиха да се запознаят по-подробно с казуса, за да намерят корените на конфликта и да вземат най-оптималното решение за учениците и от двете училища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай