Голям проблем с "Дигиталната раница". Директори бият аларма

Платформата функционира от миналата година

Голям проблем с "Дигиталната раница". Директори бият аларма | StandartNews.com

Източник: Министерство на образованието и науката

Училищни директори казаха, че т.нар. „Дигитална раница“ все още не е запълнена с достатъчно съдържание. Платформата функционира от миналата учебна година, за да предоставя безплатни онлайн учебници и ресурси, предаде БНР.

„Дигитална раница“ е създадена по проект "Образование за утрешния ден“ на ОП "Наука и образование“. Съдържа онлайн учебници, оценки, домашни и виртуални класни стаи. В момента в нея са налични учебници от първи до седми клас, които по закон са безплатни. Останалите ще бъдат достъпни от следващата учебна година.

Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, директор на столичното 119-о училище и бивш заместник-министър на образованието, посочи, че „Дигиталната раница“ е започнала съществуването си изцяло по български – като дигитален ресурс, който започна да работи празен.

"От началото на лятото започна да се пълни с различно съдържание. Една част са сканирани учебници. Хубаво е, че има и ресурси, които са извън задължителната училищна литература. Прекалено малко все още е информацията, която съдържа в себе си, но според мен, нещата вървят в правилната посока", каза Стаматов.

Той отбеляза, че е необходимо да се създаде инициативност за екипни разработки по отношение на STEM уроците, които са изключително важни.

Смисълът на „Дигиталната раница“ е да бъде алтернатива на хартиения учебник във времето, в което се пълни със съдържание, смята Диян Стаматов.

Здравка Тасева, директор на 6-то Основно училище "Паисий Хилендарски“ в гр. Кюстендил, обясни, че колегите й не виждат електронните варианти на учебниците на различните издателства.

"При учениците това също е проблем. Ние не използваме тази платформа. Иначе  идеята е много добра, но все още има много малко образователно съдържание в нея".

Тя е убедена, че когато бъде попълнено съдържанието в платформата, то ще привлече вниманието на учениците.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай