Четвъртък,

Големи промени след 7 клас, повече математика

От: стандарт -
313
Големи промени след 7 клас, повече математика
A
A
A

 

Големи промени в план-приема след 7 Клас предвижда образователното министерство. В новите условия, когато дигитализацията настъпва по света, ще се ограничат паралелките с чужди езици за сметка на повече информационни и технически.

Традиционно езиковите паралелки са най-желани от учениците в столицата. Но догодина ще намалеят само 23%, предаде Би Ти Ви.

„Придобиването, владеенето на език е на първо място, но информационните паралелки са от изключителна важност“, смята Ваня Кастрева, директор на РУО-София.

Обучението в т. нар СТЕМ паралелки предвижда осигуряване на повече кадри на пазара на труда с техническо образование и професии, за които се изисква по-задълбочено изучаване на математика и природни науки.

„Трябва да се търси баланс, тъй като България не се развива само между Черно море и Калотина, Дунав и южната граница. Нашите възпитаници работят за чужди компании!“, каза Сергей Игнатов, бивш министър на образованието. Предвижда се училищата да трансформират своите паралелки след 7 клас. Така, например, в столичното 31 училище е възможно паралелката с чужд език да се превърне в математическа.

„Емоционално ще бъде трудно за нас. Защото ще се откажем от паралелка с доказан успех, с висок бал, за да я превърнем в нещо, което крие изненади“, коментира Велина Георгиева, директор на 31 СУЧЕМ "Иван Вазов".


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията