Вторник,

Големи промени след 7 клас, повече математика

От: стандарт -
Големи промени след 7 клас, повече математика
A
A
A

 

Големи промени в план-приема след 7 Клас предвижда образователното министерство. В новите условия, когато дигитализацията настъпва по света, ще се ограничат паралелките с чужди езици за сметка на повече информационни и технически.

Традиционно езиковите паралелки са най-желани от учениците в столицата. Но догодина ще намалеят само 23%, предаде Би Ти Ви.

„Придобиването, владеенето на език е на първо място, но информационните паралелки са от изключителна важност“, смята Ваня Кастрева, директор на РУО-София.

Обучението в т. нар СТЕМ паралелки предвижда осигуряване на повече кадри на пазара на труда с техническо образование и професии, за които се изисква по-задълбочено изучаване на математика и природни науки.

„Трябва да се търси баланс, тъй като България не се развива само между Черно море и Калотина, Дунав и южната граница. Нашите възпитаници работят за чужди компании!“, каза Сергей Игнатов, бивш министър на образованието. Предвижда се училищата да трансформират своите паралелки след 7 клас. Така, например, в столичното 31 училище е възможно паралелката с чужд език да се превърне в математическа.

„Емоционално ще бъде трудно за нас. Защото ще се откажем от паралелка с доказан успех, с висок бал, за да я превърнем в нещо, което крие изненади“, коментира Велина Георгиева, директор на 31 СУЧЕМ "Иван Вазов".


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички