Фатален вариант изтеглен за матурата по български език и литература

Реално обаче тази година за първи път има различни теми за съчинението и есето

Фатален вариант изтеглен за матурата по български език и литература | StandartNews.com

Държавният зрелостен изпит по български език и литература се провежда тази сутрин. Рано сутринта в просветното министерство беше генериран тестът сред близо 6 млн. комбинации.

За интерпретативното съчинение и есето се падна общата тема номер 13. Реално обаче тази година за първи път има различни теми за съчинението и есето.

Между две различни теми ще избират зрелостниците днес на матурата по български език и литература в зависимост от това дали ще пишат есе, или интерпретативно съчинение. Съчинението ще бъде по проблем от една или няколко творби на изучавани автори. Формулировката за есето ще включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни произведения, или такъв, който не е обвързан с художествен текст.

За разлика от предишни години, произведенията, включени в изпита, са 27, а не 97. Всички те са изучавани.

Изпитът в 12-и клас започва в 8:30 часа и на него се очаква да се явят над 46 000 зрелостници в цялата страна. В столицата държавният зрелостен изпит по български език и литература ще се състои в 88 училища. Очаква се да се явят повече от 9200 зрелостници. Квесторите, консултантите и педагогическите специалисти, ангажирани с провеждането на матурата, са над 2500. Всички участници в държавния зрелостен изпит трябва да заемат местата си в училищата до 8:00 часа.

Зрелостниците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути по-рано, да носят документ за самоличност и служебната бележка. Пише се само с черен химикал. Общо 46 661 души са заявили желание за участие в този изпит, но след матурата - по-късно през деня, ще стане ясно колко от тях са се явили на изпита.

Градският транспорт в София да работи нормално поне до 8:30 часа на 18 май заради провеждането на задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература. За това помоли в понеделник министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в официално писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова. В него той призова Фандъкова да вземе предвид матурата, когато издава разрешение за протеста на превозвачите в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай