Езикови школи: Образованието приоритет ли е?

Те напомнят, че целта учителите да бъдат сред първите ваксинирани едни от първите, е била именно за да може да се провежда нормален учебен процес

Езикови школи: Образованието приоритет ли е? | StandartNews.com

От Асоциацията на езиковите центрове в България питат управляващите дали образованието е приоритет за тях, след като центровете са затворени за разлика от ресторанти, молове, фитнеси и други.

Те напомнят, че целта учителите да бъдат сред първите ваксинирани едни от първите, е била именно за да може да се провежда нормален учебен процес.

"Оставаме с усещането, че се затваря не това, което е потенциално най-опасно за хората в настоящата криза, а това, което е най-лесно да се затвори. Да се затворят тези, които са най-тихи, възпитани и има най-малък риск да протестират или да излязат на улицата. А от друга страна, да се покаже, че се вземат мерки", посочва се в позицията им.

От Асоциацията настояват управляващите да обосноват решенията си за налагане на рестриктивни мерки с научни факти.

Те се позовават на изследване на Лондонския имперски колеж, според което около 75% от случаите на коронавирус се предизвикват от хора в активна възраст, докато при деца на възраст 10-19 години процентът на разпространение е едва 10,3%, а при най-малките - до 9 годишни, процентът е 3,7%. Според Тексаската медицинска скала училищата също не попадат сред високорисковите зони.

"Настояваме да вдигнете бариерата пред хилядите деца, готвещи се за изпити за международни сертификати, да довършат качествено обучението си. Това е нашият абсолютен приоритет - бъдещето на тези деца. Нека стане и ваш. Разрешете тяхното обучение още с първото възможно разхлабване на мерките", призовават от Асоциацията.

Те настояват и там, където в държавните училища в страната е разрешено обучението на деца от 1-4 клас, незабавно да бъде разрешено и провеждането на обучение в езиковите центрове. Те се аргументират с факта, че групите в езиковите центрове са малки, занятията са само два пъти седмично и няма междучасия, училищни дворове, нито смесване и засичане на потоци и групи. ОСвен това голяма част от учителите вече са ваксинирани.

Имитацията на образование ще се върне като бумеранг върху България и няма да е нужно да чакаме дълго, предупреждават от Асоциацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай