Събота,

Ето топ 10 на най-престижните гимназии в София

От: Виктория Влайкова -
4682
Ето топ 10 на най-престижните гимназии в София
A
A
A

Топ 10 на най-престижните гимназии в София оформиха резултатите от матурите по български и математика, които излязоха днес. Според тях класацията на 10-те училища с най-висок бал е:

1. Софийската математическа гимназия
2. Немската гимназия
3. Технологичното училище Електронни системи към Техническия университет
4. 3-то училище
5. Испанската гимназия
6. Първа английска гимназия
7. Втора английска гимназия
8. Френската гимназия
9. 22-ро училище
10. 31-во училище

Тази година отново желанията на гимназистите са насочени повече към паралелки с чужди езици. Голям брой ученици са посочили като първо желание 22 СЕУ “Г.С.Раковски” с профил английски и испански. Топ 5 на най-желаните езикови училища е:

1. 22 СЕУ “Г.С.Раковски” с профил английски и испански
2. Първа английска езикова гимназия, паралелка с английски и испански език
3. Първа английска гимназия, паралелка с английски и немски език
4. 164-та гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес", паралелка с испански и английски език
5. Втора английски езикова гимназия "Томас Джеферсън", паралелка с английски и немски език

В рейтинга на професионалните училища, към които през последните години има засилен интерес, № 1 е Технологичното училище Електронни системи към Техническия университет.
След него се нарежда Профилираната гимназия по изобразително изкуство „Проф. Николай Райнов“. Своите места запазват Националната търговско-банкова гимназия и Националната финансово-стопанска гимназия.

Професионалната гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“ от 32-ва позиция миналата година, сега е на 22-ра. Ръст в развитието си има и Националната природо-математическа гимназия, която от 22-ра позиция миналата година сега е на 15-а

10 651 седмокласници се явиха тази година на матура по български, а 10 619  - по математика. Подалите документи за класиране са 10 243. Четирима са кандидат-гимназистите с най-висок бал – трима от Софийската математическа гимназия и един ученик от Варна.

Резултатите от външното оценяване вече са на лице и седмокласниците могат да проверят къде са приети, като въведат входящ номер и код за достъп на интернет адреса: http://priem.mon.bg.

Сега учениците трябва или да се запишат по първо класиране, или да подадат молба за участие във второто, при което не губят мястото си. Могат да го изгубят едва при трето класиране.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com